IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли да се превърнат в комедийни президентските избори в Украйна?

Очаква се вотът да премине в балотаж на 21 април

11:00 | 31.03.19 г. 1
<p>
	Комедиантът и кандидат за президент Володимир Зеленски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Комедиантът и кандидат за президент Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

Днес се проведаждат президентските избори в Украйна, на които местният комедиант без политически опит Володимир Зеленски, известен със своето превъплъщение като измислен президент в телевизионен сериал, е спряган за фаворит, съобщава Ройтерс. 

Ако никои от 39-тимата кандидати не успее да спечели 50% от гласовете на първи тур, новият държавен глава ще бъде определен на балотаж на 21 април.

Според направено социологически проучване, публикувано в петък, Зеленски събира 20,9% от анкетираните, докато сегашният президент Петро Порошенко регистрира 13,7% подкрепа, а опозиционният лидер Юлия Тимошенко остава трета с 9,7 на сто.

Инвеститорите ще следят внимателно резултатите от изборите и как новият президент ще подходи към международния фокус на страната.  Те очакват от него да започне реформи, необходими за оставането на страната в спасителната програма на Международния валутен фонд (МВФ), който подкрепи Украйна по време на руската окупация, острата рецесия и валутния крах.

Очаква се нито един от кандидатите да не получи необходимите 50% от гласовете, което означава, че изборите вероятно ще се насочат към балотаж.

Сегашният държавен глава Петро Порошенко се бори за интегрирането на страната в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, като същевременно укрепва военните ѝ сили в битката с подкрепяните от Кремъл сепаратисти в източната част на Украйна.

Главните проблеми, с които трябва да се заеме следващият президент, са корупцията, отношенията с Русия, благосъстоянието, подобряването на икономиката и демокрацията.

Днешният вот се произвежда пет години след като масови протести принудиха проруския президент Виктор Янукович да избяга от страната. Рязката политическа промяна доведе до анексията на полуостров Крим от Русия и сепаратистки конфликт в Източна Украйна, отнел живота на повече от 13 хиляди души и икономически упадък.

Интересно е да се отбележи, че само 9% от украинците имат доверие в своето правителство, което има най-слаб електорат в света, посочва проучване на Gallup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
retro_69
преди 5 години
По-скоро в....трагикомедия....Комедия и шоу за участниците в изборите,а трагедията ще остане за украинската "публика" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още