IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИК „Лозенец“ поиска оставките на Иван Несторов и Валентин Йовев

От организацията развенчават четири лъжи на държавните институции

14:21 | 01.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Хората от Инициативен комитет „Лозенец“, които доскоро искаха Небостъргачът на фирма „Артекс“ на столичната улица „Златен рог“ да бъде съборен, а председателят на ДНСК Иван Несторов да подаде оставка, засилват натиска си и вече настояват за още една оставка – тази на заместник-министъра по регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Причината е, че вече нямат доверие на институциите, които трябва да осъществяват контрол по казуса „Златен Век“.

На своя пресконференция в понеделник те също така поискаха да се спре строителство, да се разруши незаконно построеното и да се преработи планът, така че да отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София.

Според представителите на комитета незаконно е всичко, което е построено след изтичането на строителното разрешително през ноември 2017 г. Освен това от Инициативния комитет са поискали среща с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, за да отправят официално към нея исканията си и да поискат тълкувателно становище дали решение на Върховния административен съд по други казуси, като този в Бургас, могат да се прилагат и в конкретния случай, както и дали поправката „Артекс“ в Закона за устройство на територията има обратно действие.

Никола Вапцаров от ИК разказа за среща с омбудсмана Мая Манолова и нейния правен екип, който е разгледал всичките становища и жалби на комитета до момента и е потвърдил, че насоката е правилна. От екипа на Манолова са обещали да сътрудничат за среща с Аврамова, за да се намери решение по казуса.

„Нещата ще опрат до Петя Аврамова и премиера Бойко Борисов, защото виждаме, че останалите институции нямат желание да си мръднат пръста, така че да бъде изпълнен законът“, каза Вапцаров.

В сряда от 18,30 часа ще има протест пред сградата „Златен Век“, на който ще присъства и самата Манолова. От ИК уточниха, че протестът ще бъде срещу незаконното строителство по принцип, а не само срещу конкретната сграда, както и срещу институционалното бездействие и срещу „корупцията, която е прояла цялата държава“.

Четирите лъжи

Лъжа: Сградата се строи законно
Истината: Започната е с разрешение за строеж и когато то изтича, законът казва, че продължаващото строителство вече е незаконно. Според Войслав Тодоров от ИК това е най-голямата лъжа, изречена от началника на ДНСК.

Лъжа: Решението на Върховния административен съд по казуса в Бургас, което се ползва като основание за подновяване на разрешението за строеж на "Златен век".
Истината: Решението на съда в Бургас е за  тротоарно право и с него се подновява срокът за започване на строителство, което е различна процедура от цялостния срок на разрешението за строеж, твърдят от инициативния комитет. 

Лъжа: ДНСК не може да направи нищо, докато не мине делото в съда, заведено от инициативен комитет "Лозенец"
Истината: Според ИК заведеното от тях дело не е срещу разрешението за строеж, а срещу липсата на отговор в срок от страна на държавния орган и неговото продължаващо бездействие. „Ние искаме от съда да ги задължи да си свършат работата“, казва Войслав Тодоров. „Отговорът, че те няма да си свършат работата, докато не ги осъдим да си я свършат, е циничен“.

Лъжа: ДНСК е тълкувателен орган и има правомощия да си избира съдебни решения и да уповава дейността си на тях. 
Истината: ДНСК е задължена единствено пред закона и наредбата за създаване на ДНСК. Върховният административен съд ясно казва, че новата поправка в ЗУТ не важи за стари строежи или за започнали процедури, категорични са от инициативния комитет. 

"Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а впоследствие и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още