IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканският гигант Agrokor престава да съществува от днес

Според споразумението между кредиторите от общо 159 компании, които действаха в рамките на Agrokor Group, 47 се преобразуват в нови дружества

15:07 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От днес балканският гигант Agrokor престава да съществува, а неговата дейност се поема от групата Fortenova, съобщава БТА.

Agrokor беше най-голямата компания за търговия на дребно в Хърватия и най-голям работодател на Балканите. След като натрупа около 5,8 милиарда евро дългове, правителството назначи администратор в опит да спаси търговеца, чиято дейност формира 15 процента от брутния вътрешен продукт на Хърватия. Евентуалният му фалит би имал значителен ефект върху икономиката и би довел до загубата на хиляди работни места.

Според споразумението между кредиторите на Agrokor от общо 159 компании, които действаха в рамките на Agrokor Group, 47 се преобразуват в нови дружества в рамките на Fortenov с добавка „plus“ към името, например Konzum ще продължи дейността си като Konzum plus.

Акциите на други 30 хърватски компании ще се прехвърлят към Fortenova Group и ще излязат от режима на управление от синдик.

Синдикът ще продължи да управлява останалите несъстоятелни дружества от групата Agrokor, докато не приключи процедурата на присъединяването им към новата Fortenova Group.

За днес е свикано и първото събрание на собствениците на Fortenova, което ще се проведе в Амстердам. На него ще бъдат избрани членове на управителния съвет и ще бъдат определени техните възнаграждения.

Най-големият акционер в новата група е руската банка „Сбербанк“, която притежава 39,2 процента от акциите. Другият руски кредитор ВТБ разполага със 7,5 процента, а З“агребска банка“ с 2,9 процента1 посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още