IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската промишленост достигна най-ниското си ниво от над 6 години

Данните за март са най-ниските от юли 2012 година насам, когато дълговата криза в еврозоната бе в разгара си

15:20 | 01.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското промишлено производство се е свило през март повече от обявеното първоначално, информира БТА.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишления сектор, изготвян от IHS Markit, се е понижил до 44,1 пункта през март, което е значително по-лош резултат от обявените първоначално 44,7 пункта. През февруари показателят бе на значително по-високо ниво от 47,6 пункта. Всяка стойност под 50 пункта сочи свиване на сектора.

Данните за март са най-ниските от юли 2012 година насам, когато дълговата криза в еврозоната бе в разгара си, отбелязват от IHS Markit.

Германия е в центъра на световния спад на промишленото производство, подхранван от несигурността в търговията и отслабващото търсене. Поръчките и износът намаляват с най-бързия темп от финансовата криза, като понижението се засилва заради натрупаните складови запаси.

Източник: tradingeconomics.com

Френското промишлено производство също се е свило повече от очакваното - индексът на мениджърите по поръчките за Франция бе преразгледан в посока надолу до 49,7 пункта.

На фона на загубата на скорост на промишлеността в двете най-големи икономики в еврозоната, перспективите за 19-членния валутен съюз са мрачни.

Доходността по 10-годишните германски облигации, които са референтни за пазарите в Европа, спадна под нула процента за първи път от 2016 година насам.

В Германия все повече компании съобщават за по-слабо търсене, свързано с несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз и сътресенията на търговския фронт, проблемите в сектора на автомобилостроенето и като цяло отслабеното световно търсене, посочва Фил Смит, икономист на IHS Markit.

За разлика от като цяло силния трудов пазар в страната, промишлените производители съкращават работни места за първи път от три години, сочат данните, цитирани от БТА.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
авантата свърши ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още