IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият тур на президентските избори в Украйна: Клоун срещу крал

Досегашният държавен глава Петро Порошенко завърши втори на вчерашния вот, но все още има шансове срещу комика Володимир Зеленски

15:47 | 01.04.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Володимир Зеленски играе тенис на маса, след като станаха ясни резултатите от изборите в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Володимир Зеленски играе тенис на маса, след като станаха ясни резултатите от изборите в неделя. Снимка: Ройтерс

Вторият тур на президентските избори в Украйна ще изправи един срещу друг комика Володимир Зеленски - новак в политиката, и Петро Порошенко - бизнесменът, избран начело на страната след протестното движение на Майдана през 2014 г.

Зеленски - един „клоун“, взет на сериозно

Володимир Зеленски вече е бил президент - в телевизионния сериал „Слуга на народа“, където играе ролята на учител по история, изненадващо оглавил държавата. 41-годишният актьор, хуморист и проспериращ продуцент успя да се наложи в социологическите проучвания, а след това - и на първия тур. Украинците гласуваха за него, недоволни от политическите елити в страната, които според тях са корумпирани и неефективни.

Привържениците му виждат в него глътка свеж въздух в украинската политика, а критиците заклеймяват мъглявата му програма и липсата на опит – опасни в една воюваща страна.
С оглед тези упреци той си подбра екип от реформатори и увери, че поддържа прозападния курс на страната, водейки междувременно преговори с Русия, включващи и САЩ.

Срещу него има и обвинения, че е марионетка на олигарха Игор Коломойски – враг на президента Петро Порошенко, твърдения, които актьорът отрича.

Зеленски избягваше предизборните митинги и контактуваше само в стендъп спектаклите на своята трупа. Предпочита да общува по-скоро с видеоклипове, пускани в социалните мрежи, отколкото чрез телевизията и печата.

Баща на две деца, дипломиран юрист, той е роден в промишления град Кривой Рог (б. ред.: Кривий рих на украински), Централна Украйна.
Избира обаче сценична кариера. Арт директор на студио „Квартал 95", той е сочен в медиите за съосновател на група фирми от увеселителния бранш, известна и в Украйна, и в Русия с телевизионните си шоута и сериали.

Той стартира своята зрелищна кампания с предизборно изявление, излъчено от частна телевизия в новогодишната нощ вместо празничните пожелания на президента Порошенко. 
„Нарекоха ме клоун, щом заявих, че ще се боря за президентския пост. Аз съм клоун и много се гордея с това", посочи той в началото на кампанията.

Порошенко - Кралят на шоколада

Богат бизнесмен, натрупал състояние в сладкарската промишленост, Петро Порошенко бе избран за президент през 2014 г., след като предшественикът му избяга в Русия. Тогава той обеща да изкорени вездесъщата корупция и бързо да сложи край на въоръжения конфликт, избухнал току-що в източните региони.

Порошенко може да се похвали, че е заздравил връзките на Украйна със Запада, но критиците го упрекват заради неизпълнените обещания и той самият призна в неделя, че смята второто си място като „суров урок“.

Насърчен от Запада, Порошенко предприе обширни реформи, по-специално в енергийния и банковия сектор. Далеч не всички от тях обаче бяха доведени докрай, особено модернизирането на съдебната система и борбата с корупцията – зло, разяждащо страната.
Създадени бяха нови антикорупционни структури, но до момента няма осъден висш служител, което ядосва и Запада, и украинците.

И най-важното, страната още воюва – в конфликта са загинали близо 13 000 души, а мирните споразумения от Минск, подписани през 2015 г., остават неизпълнени.

Един от най-богатите хора в Украйна преди избирането си на поста, Порошенко от 2015 г. вече не е милиардер в долари, сочат данни на американското сп. Forbes.

Той се впуска в политиката през 1998 г., когато става депутат. Родом от рускоезичен регион, 53-годишният баща на четири деца се нарежда през 2010 г. сред основателите на проруската партия на Янукович.

През следващите години обаче сменя лагера и застава на прозападни позиции. Известно време е съюзник на Юлия Тимошенко през 2004-2005 г. - годините на Оранжевата революция.

Дълго време лоялен на местна православна църква към Московската патриаршия, Порошенко положи усилия в Украйна да бъде създадена православна църква, независима от опеката на Москва – нещо, което повиши неговата популярност в навечерието на президентските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
До 8В отговор на въпроса ти, поздрави от училите руски език:https://***.youtube.com/watch?v=Lc7talL8wrQМожем и просклонять данное существительное.PS: Та за нобеловата награда, кога да мина да си я взема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 4 години
щото при прегледа се е установило че вместо мозък има кафяво е тиквата... и са минали при него безплатно, хагахага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Е как така не закачи някое доларче от тези милиарди! Колко по-умни неща щеше да пишеш! Можеше да си вече някой титан на мисълта!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Официално САЩ изсипаха 5 500 000 000 $ не в икономиката на Украйна,а за промиване на мозъци.За бедна държава това е адска сума пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Украинци са сегашните галицийци.Украйна - т.е. покрайнина - на Руската империя на границата сПолша и Австро-Унгария....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Чел, ама не дочел :)Кой казваш е основа Киевска Русь?А този, случайно да е дошъл от Нижни Новгород?А това случайно да не е 100% сегашна и минал Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 13
Sakamano
преди 4 години
Ами остър съм, то не може всички да сме заоблени. Щом 50% и повече са руснаци, тогава защо сред фаворитите нямаше проруски кандидат, че поне да ги отсрами? Или пак ЦРУ са виновни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
Варяг
преди 4 години
Същото го наблюдавахме и у нас през 90 г .Начело на управлението изтикватвсякакви маргинали/случайни хора/ с единствената цел да се разграбидържавната собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 16
Sokratus
преди 4 години
Абата, ако ти платят в долари или евро, дали ще почнеш да пишеш нещо по-смислено!?! Че плащането в Рубли ти се отразява пагубно!Рсуката държавност е създадена в Киев! И Основателите на тази държава са се наричали руснаци и за твое огромно съжаление, не са се преместили, а си живеят още там и сега се наричат Украинци. И занеш ли защо се наричат Украинци!?! За да се различават от северняците, които над 75% са с финладски/татарски гени, но държат държават да им се казва Русия. Тази Русия до 16 век в европейските карти се именува Московия! И един въпрос на който ако отговориш получаваш нобелова награда:- Защо жителите на Руската федерация, нямат съществително за себе си, а говорят за себе си с прилагателно- Я руский?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Е те т'ва и *** Костинбродски не си го е и помислял :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още