IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По новата методика ще се изчисляват потребностите на хората с увреждания

Моделът за индивидуална оценка ще отчита желанието на човека да извършва конкретни действия

16:20 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Започва прилагането на методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която беше приета от Министерския съвет на 27 март. Тя е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на кръгла маса „Прилагане на ICF за оценка на функционалността“, съобщиха от социалното министерство.

Целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка, който ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

„Прилагането на цялостен и комплексен подход, какъвто предлага ICF, може да подобри реализацията на хората с увреждания на пазара на труда”, посочи Бисер Петков. По неговите думи това ще доведе до повишаване на ефективността на предоставяните средства и услуги и до повишаване на жизнения стандарт на хората с увреждания. По този начин капацитетът на ангажираните институции и финансовият ресурс ще се насочат целево към хората с увреждания, които реално се нуждаят от подкрепа, като се подпомогне тяхната интеграция и реинтеграция в обществото.

Investor.bg  припомня, че социалното министерство разработи Закон за хората с увреждания, чиято цел е да усъвършенства законодателството, за да се постигне ефективно управление и контрол на финансовите средства. Законът беше приет през декември 2018 г. Документът беше изготвен в контекста на Конвенцията за правата на хората с увреждания. С него се определят нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална комплексна оценка на потребностите на хората с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още