IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Твърд Brexit може да вкара Германия в рецесия

Клеменс Фюст не смята рецесията за сигурна, но пояснява, че такава възможност не бива да се изключва

21:17 | 01.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Твърд Brexit може да предизвика рецесия в Германия, предупреждава председателят на германския икономически институт Ifo Клеменс Фюст.

„Ако реалност стане най-лошият сценарий, тогава това може да бъде капката, която да накара бурето да прелее", заяви президентът на Мюнхенския икономически институт пред Deutschlandfunk.

„Това може да ни накара да преминем от слаб растеж към леко свиване на икономиката, а това ще значи рецесия“. Първоначално това няма да се отрази на пазара на труда, но може да се превърне в проблем в средносрочен план, смята Фюст. Той обаче предупреждава да не се изпада в паника. Икономистът не смята рецесията за сигурна, но пояснява, че такава възможност не бива да се изключва.

Британският премиер Тереза Мей ще предприеме през тази седмица нов опит да намери изход от блокадата на Brexit. Може да стане ясно и дали ще има нови избори. В течение на деня парламентът ще премисли за алтернативен план за споразумението за оттегляне на Мей с ЕС, което депутатите отхвърлиха за трети път в петък. Според съобщения в медиите може във вторник да се стигне до т. нар. балотаж във вторник между двете предложения.

Според Фюст най-добре би било вместо да се вземат решения под натиска на времето да се даде на Великобритания достатъчно дълъг срок – две години, за да премислят добре всички възможности. Разбира се, това значи Островът да участва в евроизборите.

Според Фюст излизане на Великобритания без договор от ЕС ще се отрази негативно преди всичко на търговията. „Ще се стигне до дълги опашки по границите, а много компании няма да са подготвени поне в началото за прекъсванията на доставките“, казва той. Според него най-големият губещ обаче ще е самата Великобритания, дори ако страната успее да сключи споразумения за свободна търговия – например със САЩ или Австралия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още