IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Съмненията около Brexit струват 700 млн. евро на седмица

Според щатската инвестиционна банка при Brexit без споразумение има 15-процентна вероятност британският БВП да се понижи с 5,5 процента

22:18 | 01.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Несигурността, свързана с хаотичния политически процес на излизане на Обединеното кралство от ЕС, е струвала на британската икономика 600 милиона лири (700 милиона евро) на седмица след референдума от юни 2016 година. Това се посочва в публикувано в понеделник проучване на американската инвестиционна банка Goldman Sachs, цитирано от Ройтерс и БТА.

Goldman Sachs заключава, че Brexit е струвал на петата най-голяма икономика в света около 2,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на миналата година спрямо тенденцията, която следваше БВП преди вота в подкрепа на Brexit.

През 2016 година един от най-ефикасните лозунги на поддръжниците на Brexit твърдеше, че Обединеното кралство внася 350 милиона лири на седмица в ЕС и призоваваше тази сума да се върне, за да се инвестира в системата на здравеопазването. Подобна оценка не взимаше под внимание нито "отстъпката", издействана от Лондон върху тази вноска, нито европейските помощи за икономиката и британските компании.

Goldman Sachs прогнозира, че при Brexit без споразумение има 15-процентна вероятност британският БВП да се понижи с 5,5 процента и че евентуален спад на доверието ще доведе до 17-процентно понижение на лирата.

Другите европейски страни ще са най-засегнати от последиците от подобен сценарий, добавят икономистите на банката, според които икономиките на тези страни рискуват да загубят 1 процент от БВП. Точно обратното, ако Лондон постигне споразумение за Brexit, общият положителен ефект върху британския БВП би могъл да достигне до 1,75 процента, а лирата би могла да поскъпне с 6 процента, отбелязва Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още