IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде бърка Украйна?

От края на Съветския съюз насам украинците остават бедни. Дори революцията не помогна. Защо?

08:39 | 03.04.19 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Дори да не познавате добре случващото се в Украйна, интуитивно може да получите представа за това, че страната прави фундаментална грешка, при това от десетилетия насам.

За тази цел е достатъчен поглед към една единствена статистика: икономическата продукция на глава от населението едва се е увеличила в сравнение с 1990 година. По това време БВП на глава от населението бе 6800 долара, а наскоро, по изчисления на Световната банка и коригирана от валутните и ценовите колебания, тя е 8700 долара. Украйна остава втората по бедност страна в Европа след Молдова.

Е, пет години след революцията на Майдана през 2014 г. малко неща са се променили, пише в свой анализ за германския Der Spiegel Бенямин Бидер. Темпът на нарастване на икономиката се е увеличил до 3,3%. Но това не е достатъчно, за да компенсира последиците от рецесията, предизвикана от войната с Русия. Само през 2015 г. икономическата продукция се срина с почти десет процента.

Всичко това не бе добра реклама за преизбирането на Петро Порошенко. Действащият президент винаги отваря дума за войната на Изток, когато реформите са особено бавни: „Ние сме принудени да осъществяваме реформите само с една ръка, защото с другата трябва да държим враждебните си съседи настрана". Това обаче се оказва достатъчно оправдание за все по-малко избиратели.

Дали пък не се оказаха прави онези скептици, които предупредиха още през 2014 г., че подкрепената от Запада революция ще замени просто една корумпирана клика с друга? Пропиляна ли бе подкрепата от ЕС и САЩ? Украйна отново ли тъпче на място?

Всеки, който търси потвърждения за тази теза, може лесно да намери доказателства. Така например големите приватизационни проекти на украинското правителство до голяма степен се провалиха. А държавният глава Порошенко се върна по първите страници на вестниците, защото се оказа, че един от неговите довереници е замесен в корумпирани оръжейни сделки, и то точно с Русия.

Свободното пропадане на икономиката, предизвикано от войната, бързо беше спряно от правителството и централната банка. Те също така преструктурираха банковата система, която беше болна и поради участието на мощни олигарси не можеше да помогне за изграждането на здрава икономическа структура. Също така и бюджетните дупки, които бяха ужасяващи преди Майдана, бяха до голяма степен пълнени и опасността от държавен фалит бе предотвратена. Обменният курс на гривната отново е стабилен, но вече не е здраво обвързан с долара, което преди това причиняваше турбуленции.

А в Министерството на икономиката младият реформатор Максим Нефьодов въведе въпреки съпротивата съвременна система за обществени поръчки, наречена ProZorro, която трябва да отблъсне корупцията.

Е, възможно ли е да се извлече някакъв извод при подобни противоречиви тенденции? Робърт Кирхнер седи в офис на запад от Берлин. Германският икономист е част от „Германската консултативна група“ в Украйна, експертите работят от името на Федералното министерство на икономиката и трябва да подкрепят украинското правителство с икономическо ноухау. Не само след Майдан: Кирхнер пътува редовно в Украйна от 2006 г. насам. Неговите колеги и той са разговаряли с бивши членове на правителствата, за да помогнат за стабилизирането на сринатата украинска икономика - дори и когато президентът се наричаше Виктор Янукович.

Целия анализ вижте в материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Да и напоследък поспряха квалификациите от рода "бедната България".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Горд съм че съм българин. Вярно е че сме потомци на траките, но имаме и тевтонски гени и също толкова славянски. Не напразно Хитлер ни е обявил за 'южно крило на арийската раса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 11
fon
преди 4 години
В Русия покупателната способност вече е с около 20% по-ниска от тази на българинаhttps://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EURТова дето си написал се базира на официалната руска статистика, която не се контролира от никого освен от Путин. Българската официална статистика има строг одит от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 10
fon
преди 4 години
Славяни никога не е имало. Това са руски измислици. Призна го с хиляди мъки и най-големия русофил Божидар Диитров.https://***.youtube.com/watch?v=guBaXY26wxYБългарие сме траки и чисти европейци, които и на вид нямаме нищо общо с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
При этом 79,5% российских семей не всегда могут позволить себе приобрести необходимый минимум товаров (субъективный, свой для каждого домохозяйства), не выходя за пределы дохода. Более половины семей (53%) не могут справиться с неожиданными тратами (срочный ремонт или медицинские услуги).Почти половина (49,1%) не может позволить недельный отпуск вне дома каждый год. Более трети не могут приобрести каждому члену семьи две пары обуви, подходящей по сезону. Четверть не имеет возможности пригласить гостей на семейное торжество. Не могут позволить себе употреблять фрукты в любое время года 21,1% .Не искам да правя пропаганда, но току що се запознах с доклад на Росстта . Не само в Украйна и България хората не живеят добре, в русия е същото. Някои заради фанфарите не чуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Да не би да искал да пишеш за русия, а да си сменил по грешка името и с Украйна? Като слушаш воплите на Орбан и си мислиш, че има едни обезправени и подтиснати унгарции които лелеят да се присъединят към милото си отечество. И двамата знаете ли, че заявилите се като унгарците в Украйна са 150 000 души? И двамата наясно ли сте, че поради истеричността на неговите предшественици, повече от една трета от територията на Унгария и още толкова население са попаднали в съседни държави? Поляците също са малко, въпреки, че са били половината от населението на Волина особено Галиция? Просто хората са се изселили. Украйна има проблем с руснаците, но след като 2 милиона се отделиха в Крим а 1.5 милиона се изселиха, този проблем е решим. Те ще бъдат претопени и ще станат достойни граждани на Украйна. Колкото до погледите назад в икономиката, мога да ти спомена, че русия достигна нивото на БВП от 2009 година, едва през миналата година. Може да ми обясниш защо така, аз не знам? И защо си мислиш, че депопулацията в русия не е по-зловеща от тази в Украйна? Защото до момента компенсираха с имигранти от бившите републики основно узбеки, таджики и киргизи, но миналата година тренда се обърна? Загубата им е 100 000, за тази са я пресметнали на 300 000 и така докато стигне пак милион. И защо да няма антируска насоченост Украйна след като русия ги напада и къса от територията им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 6
Грую Груев
преди 4 години
Много хора, дето го играят русофили или русофоби до степен, в която забравят да са българофили, често бъркат история и геополитика. Какви са украинците е нещо много спорно - Киевска Рус е варяжка (викингска) държава, в която населението е славянско, но се ползва само за евън и роби (жените) и пушечно месо и роби (мъжете). После на тези земи идват узи, печенези, моголи, поляци, та населението става толкова нееднородно, че не е истина. Да, ама Русия вика, че Киевска Рус била руска държава (нищо че е викингска), т.е. такова нещо като украинци нямало. С две думи, Русия никога няма да признае украинците като пълноправен партньор, а в най-добрият случай ще гледа на тях като на по-малко и заблудено братче, точно както гледа и на нас, българите, нищо че сме им дали азбуката и кръста, което те удобно забравят. Т.е. Украйна като държава няма как да има мир и добри отношения с Русия, освен като васал и иска или не иска, трябва да върви на запад. Ама и там не я щат - тотален цугцванг без полезен ход, за жалост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 4 години
***, питам щоти ни обвиняваш че сме били русофоби, което разбира се не е вярно, а то се оказа че немало *** сега се пита като свалят късия, и обърнат курса, тоя къв ще стане .... татар, чеченец? къв, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Кух,за толкова десетилетия мамериха на др. Вальцман (Порошенко) кирливи ризи в офшорни зони.На Путин за толкова време не намериха и пробит долар. Ако бяха, щяха да му наложат санкции и върху дупката на тоя долар.Ама нали *** *** не мож ги запълни с нищо, щото са разпробити,няма смисъл - Запада вече не живее по закони, а по понятия,идващи от Сияйният Град на Хълма (Капитолия) одвъд Голямото блато.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
fon
преди 4 години
Не виждаш ли, че числото 6800 $ от 1990 е изровено от някой слуга на Путин. То и в България ако вземеш курса 0.90лв за долар който беше само за членове на Политбюро сме взимали по $500, а реално заплатите ни се клатеха между $10 и $30 по това време. В момента средната заплата в Украйна е 9429UAH което са $347, но това е реално.https://index.minfin.com.ua/labour/salary/average/2019И в Русия PPP е само 25% повече. Путин може да си дава каквито иска статистики на МВФ, може да каже, че някаква там ракета или тръста му от *** струва трилиони, но средния руснак ясно определя покупателната си способност на NUMBEO - мизерия отвсякъде над 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още