IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите консумират много по-малко плодове и зеленчуци спрямо страните в ЕС

Доматите и краставиците остават любими зеленчуци

08:32 | 02.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Страната ни се нарежда в дъното на Европейския съюз (ЕС) по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. Едва около 37% от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.

Според националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. (или по 4 кг месечно) и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец. Пак според НСИ българинът основно е предпочитал консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг, информира БТА.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг. 

Други предпочитани немесни продукти са били картофите - 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви - около 12 кг на година.

Като цяло българинът яде по 12 кг средно на човек годишно пилешко месо. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.

През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза (27%) са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат.

Други 37% от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36% са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата.

Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия - 85 на сто от населението, и в Португалия – 81%. За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС - в три държави-членки по-малко от 40% от населението е консумирало ежедневно плодове: Латвия – 35%, България и Литва - и двете по 37%, при средно за ЕС от 64% всекидневна употреба на плодове.

В сравнение с консумацията на плодове, доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден – 23%, а около 40% консумират зеленчуци веднъж на ден.

Лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС се явяват две държави - Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден - и в двете страни по 84 на сто.

В дъното на тази класация има пет държави, където по малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци - Унгария (30 на сто), Румъния (41 на сто), Латвия, Литва и България - по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
FNM
преди 5 години
Вероятно не се отчита "собственото" производство и консумация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още