IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори между ЕС и САЩ може да се забавят, а това ще ядоса Тръмп

Очаква се на предстоящата среща на европейските представители в сряда Франция отново да се противопостави на даването на мандат за двустранните разговори

10:14 | 02.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франция ще е в основата на очакваното ново забавяне, рискувайки да си навлече гнева на Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франция ще е в основата на очакваното ново забавяне, рискувайки да си навлече гнева на Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Правителствата на страните от Европейския съюз продължават да изпитват трудности с намирането на консенсус за предоставяне на мандат за начало на търговските преговори със САЩ. Така те рискуват да се стигне до забавяне, което още повече ще разпали гнева на президента Доналд Тръмп, след като блокът отказа да включи в преговорите темата за земеделското производство, съобщава Bloomberg.

На среща на представителите на държавите членки в Брюксел в сряда се очаква Франция да се противопостави на решението Европейската комисия да започне разговорите, посочват двама представители, пожелали анонимност. Провалът да бъде убедена Франция ще означава, че ЕК няма да получи мандат за преговори.

Основните пречки включват също изясняването на това каква роля в рамките на мандата ще имат въпросите с климата и опазването на околната среда, като се има предвид решението на САЩ да напуснат Парижкото споразумение за климата. Също така Брюксел иска и пояснение за това какво значат преговорите за замразеното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, посочват източниците.

Според чернова на документа за предоставянето на мандат, подготвена преди срещата сряда и видяна от Bloomberg, блокът повтаря позицията си, че ще сключва търговски споразумения само със страни, подписали Парижкото споразумение, въпреки че Вашингтон вече не е част от него.

ЕС се опитва да започне преговорите със САЩ в желанието си да покаже на Доналд Тръмп напредък при изпълнението на договореното политическо споразумение между него и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през юли миналата година.

Благодарение на постигнатата договорка между двамата беше избегната опасността от въвеждането на американски мита срещу ключовия за Европа автомобилен сектор.

Оттогава насам Вашингтон не крие раздразнението си от липсата на развитие на въпроса, като американският посланик в ЕС Гордън Сондланд заяви през февруари, че колкото по-дълго ръководството на ЕС бави нещата, толкова повече на САЩ ще им се налага да използват лостове за влияние, за да бъдат променени двустранните отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Имхотеп
преди 5 години
Да, те американците са много прости и въобще няма да разберат че внасят мерцедеси от трети страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още