IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от сделките с жилища в Пловдив са с инвестиционна цел

Цените на жилищата в града са нараснали с 10% на годишна база

10:30 | 02.04.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Покупките на жилища с инвестиционна цел в Пловдив от началото на годината са повече от 30% от всички сделки. Това показват данните на имотната компания Имотека. Покачването спрямо първото тримесечие на 2018 г. е с около 10%, а като основна причина от агенцията посочват икономическото развитие на града.

„Още през 2018 г. наблюдавахме засилен интерес към инвестиционните покупки, провокиран от предстоящата инициатива Пловдив - Европейска столица на културата 2019, заради очаквания туристически поток. От началото на годината виждаме един наистина устойчив инвестиционен пазар. Превръщането на Пловдив в притегателен център за бизнес и туристическа дестинация подкрепя вътрешната миграция и желанието за живеене в града“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Най-голямо е търсенето на имоти в центъра. Жилищата там представляват интерес както за живеене, така и за инвестиция. При сделките с имоти с цел по-нататъшното им отдаване под наем преобладават двустайните апартаменти.

„Районът около Медицинския университет е атрактивен за покупка поради високата доходност на имотите там. Причината е, че локацията е търсена от студенти, основно чуждестранни. Изчисленията ни сочат, че възвръщаемостта може да достигне до 10%. Профилът на клиентите и засиленият интерес в района позволяват реализирането на жилищата при по-високи наемни цени“, пояснява Мариета Гаргова, регионален мениджър на Имотека в Пловдив.

Леко разминаване между търсенето и предлагането отчитат от Имотека. Запитванията за готови жилища надвишават предлаганите имоти на пазара, което налага купувачите да избират между такива в строеж, за които да изчакат, или покупка на имот в стара сграда, инвестирайки средства в ремонт. Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват от компанията. Високата строителна активност осигурява широк спектър имоти на различен етап на изграждане – „на зелено“, на груб строеж и с Акт16. През изминалата година е започнало строителството на сгради, носещи на пазара общо 1846 жилищни единици, а броят на завършените такива за периода е 1133.

„Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена, при 45% за същия период на 2018 г.“, уточнява Мариета Гаргова.

Във времето за реализиране на продажбите се отличават два периода – малко над 1/3 от имотите откриват купувач от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година – от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5000 евро се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби, отчитат от Имотека. Макар и с по-малък дял, присъстват отстъпки от 5000 до 10 000 евро – около 6%. При единични случаи се постига компромис с офертната цена и за над 20 000 евро. Пловдив Пловдив

Експертите на компанията посочват, че цените на жилищата от началото на 2019 г. са стабилни. На годишна база поскъпването е около 10%. Ръстът е по-силно изразен при старото строителство. Повишението на цените се обуславя от засиленото търсене на готови имоти, които могат да се отдават под наем дългосрочно или краткосрочно чрез различни онлайн платформи.

„Купувачите, търсещи двустаен апартамент, предвиждат средно около 50 000 евро. За тристайните жилища отделят между 60 000 и 70 000 евро. Сделките в този ценови сегмент са масовите за града – над 40%. Прави впечатление, че за първите три месеца тройно нараства делът на покупките между 70 000 и 100 000 евро, достигайки 16%“, допълва регионалният мениджър.

За разглеждания период тристайните жилища изпреварват двустайните с почти 10%, показва статистиката на компанията. Макар доскоро апартаментите с една спалня да са най-продаваните, все повече се засилва търсенето на имоти с две спални. „Преди 2-3 години интересът към двустайните жилища беше толкова голям, че дори строителните предприемачи се фокусираха върху планирането на подобни имоти в сградите си. Желанието за повече пространство и комфорт обаче промени нагласите и сега все по-често виждаме потребността от втора спалня“, обяснява Гаргова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 0
Kikaha2
преди 4 години
всеки има право да инвестира, само да кажем че инвестициите понякога носят отрицателна доходност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 18
Sakamano
преди 4 години
Да инвестираш при такива цени разбира се не е много умно, но все пак тези които купиха на върха при предишния имотен балон, днес 10 години по-късно вече излизат на печалба. Което показва, че при добро финансово планиране дори твърде скъпата инвестиция е много вероятно след време да се отплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
30% от сделките с жилища в Пловдив са с инвестиционна цел На Тикво-Рапона не му пука за българската раждаемост (цциганите нямат нужда от нормално жилище да се размножават).Тия инвестиции ще стоят като частни музеи или с/у кожодерски наем.Я им сложете данъци 5-торен размер на всяко второ жилище, а?Нали искат пълен бюджет без последствия....Или искат това:"КОНПИ е установила над 100 000 лв. укрит доход на Цветан Цветанов, но е прекратила проверката"https://bultimes.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bf%d0%b8-%d0%b5-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-100-000-%d0%bb%d0%b2-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82-%d0%b4%d0%be%d1%85%d0%be/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
khao
преди 4 години
трябва да бъде забранено пазаруването на апартаменти с инвестиционна цел (още не съм измислил как да стен обаче :)), това е най лесния начин едно общество да загроби следващото поколение ... и после да няма, ама те живят до 40 с майките си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
Kikaha2
преди 4 години
Инвестираш в апартаменти при тези цени ?!?!?? браво Господине !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Представете си, колко много народ ще изгуби поне половината от тия инвестирани в имоти пари в следващите години. Процеса дори вече е започнал и ще е много болезнен, а за някои, които няма да могат да превъзмогнат и преживеят загубите, дори смъртоносен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Купувачите на жилища в момента, не само в Пловдив, ами и в София, Варна, Бъргас, цяла България, трябва да са нясно как ги лъжат, с цените на жилищата! Достатъчен факт е скандала със апартаментите на ГЕРБ. Там лъснаха лъжите на строителната мафия, за себестойност на строителството, и за зверските печалби на гърба на гражданите. Банките нашиват 20,и 30 годишни ипотеки на цени над 1000,1200 евро на квадратен метър, брокерите лъжат как тия цени били нормални и балон нямало, строителите реват колко били скъпи терените и изведнъж излиза как Цветан Цветанов, а и не само той, те са цяла купчина депутати, си пазаруват апартаменти в топ скъпи квартали на 600,700 евро квадрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още