IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent тихомълком подготвя облачна гейминг платформа

Компанията вече провежда тестове в Китай

15:18 | 02.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският технологичен гигант Tencent е започнал да тества собствена облачна гейминг платгорма и позволява на определена група от хора да се регистрират в нея. Това се случва в момент, в който конкурентите на компанията правят смели стъпки към следвашата голяма тенденция на достигащия 135 млрд. долара пазара на видео игри, пише CNBC.

Геймингът в облака позволява на потребителите да стриймват игрите вместо да ги свалят на смартфони или конзоли, или пък да купуват физически копия. Вместо това играта се играе директно в облачното пространство.

Въпреки че индустрията за игри обичайно печели от продажбите на конзоли и игри, през последните години тя се насочва по-скоро към модела на услуги. Това пък позволи на производителите на конзоли да удължат живота им.

Облачният гейминг понякога е наричан “гейминг по заявка”. Той напълно променя начина, по който работи индустрията.

Наскоро Tencent пусна уебсайт за продукт, наречен “Start”, и позволява на хората в Шанхай и в южната китайска провинция Гуандун да се регистрират за тест. Описанието на уебсайта сочи, че “можете да играете на всяко устройство”. Една от ползите на облачния гейминг е, че не изисква специален хардуер като конзола например.

Start все още не е пусната официално, а Tencent допълва, че е в съвсем ранен етап.

“Геймингът в облака е развиваща се тенденция, а като се имат предвид нашите технически възможности и богатото ни портфолио от игри, правим някои вътрешни проучвания, за да оценим възможностите”, коментира говорител на компанията пред CNBC.

Tencent е отказала да коментира повече подробности около продукта.

През март анализаторът Даниел Ахмад написа в Twitter, че Tencent ще пусне подобна услуга с името “Tencent Instant Play”. Тя представлява партньорство между китайския гигант и Intel, която няколко дни по-късно туитна, за да потвърди съществуването на нова облачна услуга, която позволява играенето “навсякъде, по всяко време, на почти всяко устройство”.

На събитие на индустрията, наречено Game Developers Conference в Сан Франциско, което се проведе миналия месец, Tencent е имала няколко демонстрации на Instant Play, сочи китайският уебсайт Game Look.

И все пак не е ясно дали Start е ребрандирана версия на Instant Play или става дума за отделни продукти. Tencent е отказала да коментира и това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още