IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПСР ще оспорва резултатите от изборите в Истанбул

Последните данни дават победата в града на кандидата на опозицията Екрем Имамоглу

12:43 | 02.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  в Турция е решила да оспорва резултатите от местните избори във всички 39 района на Истанбул, след като последните резултати дават преднина на кандидата на опозицията, съобщават турският вестник Hurriyet и Ройтерс.

В Истанбул кандидатът за кмет на основната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу и опонентът му от ПСР и бивш премиер Бинали Йълдъръм заявиха, че Имамоглу е получил с около 25 хил. гласа повече. Преди това и двете партии твърдяха, че са спечелили изборите в Истанбул.

ПСР съобщи, че ще използва правото си да оспори резултатите там, където има нередности при гласуването. Крайният срок за обжалвания изтича в 12 ч. по Гринуич днес.

На местните избори в неделя управляващата партия загуби контрола върху столицата Анкара за първи път от 25 години. Победител в столицата очаквано стана кандидатът на Народнорепубликанската партия Мансур Яваш с 49,75%. Седем от 12-те най-големи града в страната попаднаха в ръцете на опозицията. Общо в страната управляващата ПСР събра 44% от гласовете на избирателите, а опозиционната Народнорепубликанска партия – 30%.

Според анализатори загубата в Истанбул е сериозен удар за престижа на турския президент Реджеп Ердоган, който започна политическата си кариера именно като кмет на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още