IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Марица Изток 2" е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа

За първи път в класацията попада и авиокомпания в лицето на Ryanair

16:58 | 02.04.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ &quot;Марица Изток&quot; 2</em></p>

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток" 2

ТЕЦ „Марица Изток 2“ е на осмо място сред най-големите замърсители на въздуха в Европа, сочат данни на базираната в Брюксел независима европейска неправителствена организация "Транспорт и околна среда" (Transport&Environment), цитирани от ВВС.

Ryanair е единствената авиокомпания, която беше включена в топ 10 на най-големите замърсители в Европа. За първи път, компания, която не управлява въглищна централа, стига близо до върха в класацията. Седем топлоцентрали в Германия и по една в Полша и България попадат в списъка.

Според данните въглеродните емисии на Ryanair са нараснали с 6,9% миналата година, но компанията съобщи, че е „най-зелената и най-чиста авиокомпания в Европа“. Въглеродни Въглеродни

Авиокомпанията допълни в комюнике, че „пътниците, които се придвижват с Rayanair, имат най-ниското ниво на въглеродни емисии на километър в сравнение с пътуващите с всеки друг превозвач“.

Миналата година авиокомпанията започна нова екологична политика, при която ще предлага на клиентите си шанса да компенсират въглеродния отпечатък на пътуването си.

Всички останали замърсители в топ 10 са топлоцентрали, захранвани с лигнитни въглища.

Замърсяването от авиокомпании нарасна с около две трети от 2005 г. насам и според прогнозите ще продължи да се увеличава, тъй като полетите стават по-достъпни.

Ако този темп се запази, индустрията ще се превърне в най-големия замърсител в идните три десетилетия.

Международната организация за гражданска авиация (ИАТА) предприе в последно време мерки за разрешаване на проблема, целящи да предотвратят увеличаване на въглеродните емисии, чрез засаждане на дървета или инвестиране в по-чисти технологии.

Но критици на плана заявиха, че тези мерки са били пробвани и преди, но не функционират, отчасти защото е трудно да се следи изпълнението им.

Ryanair обяви първата си загуба от март 2014 г. през последните три месеца на миналата година, като заяви, че „дългата зима в Европа“ е засегнала бизнеса й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
тия са преписвачи не са джирналисти тва първо и второ не се мъчи да ги кандисваш щот ако я спрат и госпожата преписвач ше умре от студ зимъска барабар с тия останалите у мазето дет преписват там ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
kreepe
преди 5 години
Иначе къде ще си продават квотите за въглеродни емисии, които за няколко години от 2 евро станаха 35+ евро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
beroe2000
преди 5 години
Госпожо "журналист", слагам кавичките, защото явно не сте запозната с материята, за която пишете по-нагоре. Къде видяхте ТЕЦ 2 в класация та?? Марица - изток е комплекс включващ 4 топлоцентрали + минен комплекс!!! В ТЕЦ 2 има изградени сероочистващи инсталации на всички енергоблокове като ефективността им е над 96 % нещо, което в ТЕЦ а на Ковашки липсва!! Сега се изграждат инсталации за разпалване с природен газ - което ще намали още емисиите, ама Вие откъде да го знаете това нещо!!А това, че на Американските централи държавата плаща въглеродните емисии по договор никъде не го пишете!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 5 години
мале маситъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
Императорът
преди 5 години
Абе, германците ного се правят на гинка Станчева, ама най-ного мърлят въздухът !!! Споко, де - Газпром ще се погрижи - като им избичи до на зима и вторият Поток, ще могат да горят газчица, а ни гнъсни въглища.За нашият пушляк - нека от ЕС отговорят: защо за да ни приемат, ни заставиха да спрем атомни реактори, признати за годни и безопасни от МААЕ, а не Марица Изток? Освен за да ни загробят енергийно, друга причина не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Shadow1
преди 5 години
Хубава новина, ето че се появява и България от време на време в класациите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
fon
преди 5 години
Страхотно! Възможно ли е с обновяване на статиите да не се трият коментарите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още