IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от българите не искат еврото, показва проучване

Почти 80% от запитаните очакват повишаване на цените при членство в еврозоната

16:16 | 02.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Почти две трети от българите не искат замяната на лева с евро, а почти 58% смятат, че преминаването към единната европейска валута би довело до сериозно поскъпване на живота, показват резултатите от проведено в края на март социологическо проучване.

Анкетата "Нагласи към приемането на еврото" е извършена от изследователската и консултантска компания Estat. В нея участват 1000 пълнолетни българи, интервюирани в домовете им.

Според донякъде изненадващите резултати 61.5% от запитаните вярват в стабилността на лева като валута, а 64.3% - тоест дори повече - не подкрепят подмяната му с еврото. Твърдо "за" еврото са едва 23.1% от анкетираните. Делът на еврооптимистите е по-висок сред младите хора и сред жителите на големите градове, начело със София (37%). В селата подкрепата за еврото пада до 16%.

Четири пети от запитаните смятат, че въвеждането на еврото ще има ефект върху цените - 20.7% предвиждат леко поскъпване, а 57.8% - голямо поскъпване.

"Очевидно е, че мнозинството от населението не споделя ентусиазма на правителството по отношение приемането на европейската валута", отбелязва в коментара си към резултатите компанията Estat. "Наложително е евентуалните плюсове от тази мярка да бъдат адекватно комуникирани с населението като цяло, както и с отделни целеви групи в качеството им на потребители, стопански субекти и ползватели на финансови услуги".

Българското правителство и Българската народна банка подадоха молба за членство в механизма ERM II, известен като "чакалнята на еврозоната", и трябва по-късно през тази година да получат отговор. Ако България влезе във валутния механизъм, ще трябва да престои поне две години в него, преди да бъде приета в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 5
Shadow1
преди 5 години
За сравнение 100% от гражданите не искат данъци да плащат но данъците сме ги въвели, така че от тази гледна точка смея да твърдя подкрепата за еврото е доста силна дори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Вчера бяха 2/3 за ЕС, днес 2/3 против еврото ... в тоя сайт, явно който плаща той поръчва .... статията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
FNM
преди 5 години
Случайно това изследване да не е "поръчано" от една партийка, която правеше опити за референдум по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
FNM
преди 5 години
То и за това сме на тоя хал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
Ruddy
преди 5 години
Много "умен" народ сме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още