IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отхвърли жалби срещу ОВОС относно АЕЦ „Козлодуй“

Според съда дългосрочното решение на проблема с отработеното ядрено гориво е задължение на трето лице, което не участва в административното производство

12:01 | 03.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбите срещу Оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС)  за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", посочват от съда в съобщение до медиите. 

ВАС е приел, че са спазени всички задължителни процедури по Наредбата на ОВОС, в това число и Конвенцията за оценка на въздействието на околната среда в транспортния сектор.

За постигане на решението съставът е провел консултации с 38 институции и неправителствени организации.

Проведени са и обществени обсъждания както в страната, така и на територията на съседна Румъния.

ВАС е приел, че дългосрочното решение на проблема с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци е задължение на трето лице, което не участва в административното производство.

По отношение на въпроса за избор на Площадка 2, съдът отбелязва, че изборът е направен в съответствие със становищата на колектива от специализирани експерти, изготвили доклада за ОВОС, както и на специализираните ведомства, между които и тези, отговорни за опазване на биологичното разнообразие и водните ресурси.

ВАС отхвърля исканията на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД ответниците Сдружение "Коалиция за устойчиво развитие" и две физически лица да заплатят направените по делото разноски в размер на над 42 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
И Аспарух пак е избрал снимка от чужбина, дето нищо общо няма по темата. Два клика е да влезеш в сайта на централата и още един да дръпнете нещо истинско. Фалшива снимка, прави текста на 30 процента фалшив. Нивото ви лети надоле с главата, скоро ще останете без читатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още