IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: ЕС ще въведе митнически контрол веднага след Brexit без сделка

Компаниите в ЕС, които търгуват с Великобритания, трябва да бъдат готови за допълнителни разходи и бюрокрация, предупреди еврокомисарят

16:51 | 03.04.19 г. 1
<p>
	Пиер Московиси.<i> Снимка: Ройтерс</i></p>

Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че рискът от Brexit без сделка на 12 април е нараснал и обясни какви са бъдещите планове на блока за митнически проверки, предава Ройтерс.

„Митническият кодекс на ЕС ще бъде приложен за всички стоки, пристигащи от Великобритания“, каза Московиси по време на пресконференция. „Трябва да гарантираме пълното прилагане на Митническия кодекс на ЕС, веднага щом Великобритания напусне“, допълни той.

“Ако се стигне до сценарий без сделка, ще трябва да бъде въведен нов митнически контрол... Това не означава, че систематично ще проверяваме всеки един...ТИР... Ще контролираме (проверяваните) стоки въз основа на анализ на риска“, заяви Московиси.

Той допълни, че компаниите в ЕС, които търгуват с Великобритания, трябва да бъдат готови за допълнителни разходи и бюрокрация, свързани със засилването на митническите проверки, а пътуващите и техният багаж също ще бъдат подложени на повече проверки, отколкото в момента.

Московиси заяви, че някои страни членки на ЕС смятат, че митническите процедури, свързани с вноса и износа, може да нараснат с 50% в случай на твърд Brexit. Той допълни, че трябва да се очакват и „сложни изчисления“ на възстановяването на данъка върху добавената стойност (ДДС).

„Това ще окаже голямо въздействие върху паричните потоци на компаниите. Без споразумение за излизане дейността на хиляди европейски компании и пътуващи ще бъде нарушена от повторното въвеждане на митнически проверки“, каза Московиси.

Ирландия

По най-чувствителния въпрос за ирландската граница Московиси избегна предпазливо да даде ясен отговор.

Тъй като Великобритания информира Брюксел, че иска да напусне митническия съюз на ЕС с напускането си на блока, европейски представители заявиха, че ще трябва да бъде въведен контрол върху животни и стоки на сухопътната граница между страната членка на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Но както Лондон, така и ЕС искат да избегнат разполагането на сложна гранична инфраструктура на острова, тъй като се страхуват, че тя може да се превърне в мишена на агресия и да подкопае мира в провинцията след 30-годишния конфликт там.

„При сценарий без сделка както ЕС, така и Великобритания ще бъдат изправени пред предизвикателството да защитят единните си пазари... Те ще трябва да осъществят необходимите проверки“, каза Московиси.

“Работим тясно и интензивно с Ирландия да организираме тези проверки по начин, който да създава най-малко смущения, и те да са възможно най-отдалечени от границата“, посочи еврокомисарят.

Той допълни, че ЕС може да даде на Ирландия повече пари и друга помощ, за да отговори на предизвикателството. Московиси подчерта, че ЕС очаква Великобритания да спази задължението си да гарантира отворена ирландска граница въз основа на Белфасткото мирно споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
айде, че новоназначените митничари стоят без заплати заради мейтовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още