IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Пенс: Недопустимо е Германия да не се откаже от „Северен поток-2“

Според американския вицепрезидент Германия трябва да направи повече, за да увеличи разходите си за отбрана

23:30 | 03.04.19 г. 23
<p>
	Американският вицепрезидент Майк Пенс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският вицепрезидент Майк Пенс. Снимка: Ройтерс

Недопустимо е Берлин да не се откаже от енергийния проект „Северен поток-2“, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Франс прес.

Той призова Германия да направи повече, за да увеличи разходите си за отбрана. 

Благодарение на последователната позиция на Доналд Тръмп за по-добро разпределение на финансовото бреме в НАТО "много от нашите съюзници вече спазват своите финансови задължения" и предприемат мерки да увеличат военните си разходи в размер на два процента от брутния вътрешен продукт до 2024 г., изтъкна Пенс.

Вицепрезидентът обаче отбеляза, че "много други сред тях още не го правят и ние всички знаем, че на първо място става дума за Германия".

Въпреки че става дума за първата икономическа сила на Европа, слабостите в армията ѝ са очевидни, посочи Пенс.

"Въпреки това Германия към настоящия момент продължава да отказва да направи необходимите инвестиции", за да достигне целта военните й разходи да са два процента от БВП, каза вицепрезидентът, добавяйки: „Не можем да гарантираме отбраната на Запада, ако съюзниците ни стават все по-зависими от Русия. Ако Германия продължи участието си в "Северен поток 2", нейната икономика буквално ще се превърне в пленник на Русия“.

Вицепрезидентът предупреди освен това Турция да не купува руски противоракетни системи С-400, предаде Ройтерс.

"Турция трябва да избере. Иска ли да остане партньор от критично важно значение в най-успешния алианс в историята или иска да рискува сигурността на това партньорство, като взима такова безразсъдно решение, което подкопава нашия алианс?“, коментира още Пенс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 50
Стоян Петров
преди 4 години
Изключително правдив и реален поглед върху състоянието на Европа и ясни и точни директиви за поведението на европейските страни. Благодарим ти господин Пенс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
брях тоя перчем ... производителите на оръжие ще го позлатят според мен . попаднах на следната графика :) ... добЪр е в някои отношения тромбона , не може да му се отрече :http://demilitarize.org/worlds-100-largest-arms-producing/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 12
julian12
преди 4 години
Хахаха. Първите две изречения са доста красноречижи. Стойте на студено и си прецакайте производството, но си купете от нас оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още