IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екипажът на разбилия се етиопски самолет е следвал процедурите

При катастрофата загинаха 157 души

17:42 | 04.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пилотите на Етиопските авиолинии са следвали всички процедури, но не са успели да контролират самолета Boeing 737 MAX 8, който се разби на 10 март, съобщи етиопският министър на транспорта при представянето на първия официален доклад за катастрофата. При инцидента загинаха 157 души на борда, припомня Ройтерс.

„Екипажът е изпълнил многократно всички процедури, представени от производителя, но не е успял да контролира самолета“, заяви Дагмавит Могес на пресконференция в столицата Адис Абеба.

В съответствие с международните правила за въздушни инциденти първоначалният доклад не посочва кой носи вина за катастрофата. Той също така не включва подробен анализ на полета, тъй като се очаква за изготвянето му да са необходими няколко месеца, а окончателният доклад трябва да бъде обявен до една година.

Етиопските следователи обаче изключват възможността пилотите да са използвали неточни процедури и са издали две препоръки към самолетопроизводителя Boeing и регулаторите.

Те предлагат Boeing да направи преглед на системата за контрол на самолетите и авиационните власти да потвърдят, че проблемът е бил разрешен, преди да позволят моделът 737 MAX 8 да се върне в небето. Самолетите от този вид бяха приземени в цял свят след катастрофата, която беше вторият смъртоносен инцидент с модела през последните шест месеца. Предишният бе катастрофа с летателен апарат на Lion Air в Индонезия през октомври, отнела живота на 189 души.

Етиопските авиолинии съобщиха, че екипажът им е следвал всички коректни указания за справяне с трудната извънредна ситуация.

Докладът обаче може да предизвика дебат с Boeing за това как екипажът е отговорил на проблемите, предизвикани от неверни данни от сензор за приток на въздух, особено дали са стабилизирали самолета, преди да изключат ключов софтуер.

Boeing съобщи, че ще проучи доклада.

Семейства на жертвите, регулатори и пътници от цял свят очакват информация за инцидента, след като новият модел Boeing катастрофира шест минути след излитането си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още