IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български евродепутати: Досието „Мобилност“ трябва да отиде в съда

Преговорите за за транспортните превози може да започнат от нулата в следващия ЕП, смятат Андрей Новаков, Ангел Джамбазки и Петър Курумбашев

12:26 | 05.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Превозвачи запалиха камион край Пловдив в знак на протест срещу пакет &quot;Мобилност&quot;, 4 април 2019 г. <em>Снимка: БТА</em></p>

Превозвачи запалиха камион край Пловдив в знак на протест срещу пакет "Мобилност", 4 април 2019 г. Снимка: БТА

В следващия Европейски парламент преговорите за пакет "Мобилност” може да започнат от нулата. Това заяви пред bTV евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

Той изрази надеждата си в следващия ЕП вносителите на този пакет да не бъдат евродепутати, за да се постигне нова сделка. По думите ми има възможност преговорите да започнат в настоящия ЕП, но те няма как да завършат в този мандат.  „Единственото, което се цели с пакета, е политически ефект", подчерта Новаков и отбеляза, че това не е само българска битка, тъй като усилено работят с колегите си от Румъния.

Той е на мнение, че в четвъртък е имало „диктат на мнозинството", след като не са били приети някои промени, въпреки, че е имало 1200 поправки. Според него "всичко това е много несправедливо", но увери, че ще се направи всичко възможно да няма фалирали български фирми.

Евродепутатът запита, ако българските шофьори получават заплати колкото на френските шофьори, дали на следващия ден служители в българските банки ще получават заплати колкото тези на френските или немските.

Според Ангел Джамбазки досието „Мобилност“ трябва да замине в съда „час по-скоро, защото много правила бяха потъпкани“. Пред БНТ той коментира, че зад решението на ЕП „стои желанието на центъра да изсмуче работна ръка от периферията“ и работниците от Източна Европа да бъдат привлечени в икономиките на Германия, Франция, Белгия и Италия.

Колегата му Петър Курумбашев смята, че триалог няма и решението се отлага за следващия ЕП и следващата Европейска комисия и пакетът „Мобилност“ вероятно ще се гледа отначало.

Investor.bg припомня, че ЕП прие на първо четене спорния пакет „Мобилност“ като отхвърли всичките –  над 1000 предложения за промени, предложени от българските евродепутати и от колегите им от Източна Европа. Парламентът обаче не гласува започването на преговори с Комисията и държавите-членки. Това на практика означава, че окончателното приемане на пакетът „Мобилност“ ще стане в следващия мандат на Европарламента.

По време на пореден протест срещу мобилния пакет превозвачи запалиха в Пловдив тир в знак на недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Жалки са споменатите в материала трима евродепутати. Но пусти мерак да продължи келепира!!! Жалки са и другите сегашни евродепутати. Тази вечно ухилената и доволна физиономия със звучното български име Габриел, има и една друга, освен, че НИЩО по същество не казва (не зная какво работят), но не е редно да ги допскат в ЕП с двойно гражданство. РАЗБИРА се, че има конфликт на интереси и нали си представяте, ако се решава казус между Франция и България ухилената Габриел на коя страна ще застане?Колкото се отнася до тримката споменати, много добре знаят, че каузата е пердута, а и концепцията на нашите в защита на едрия бизнес. ВСИЧКИ им го казаха, а те тръгнали да го защитават и там..Смешна работа, но тъжна и жалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Бай *** депутат, при това европейски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ert
преди 4 години
Тези сериозно ли? Че то по същата логика, защо ЕС не съди България за дискриминация спрямо населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още