IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартаментгейт подхрани очаквания за превес на БСП на евроизборите

Темите, свързани с престъпност и корупция, стават все по-важни за обществото

16:26 | 05.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Една трета от от потенциалния електорат на ГЕРБ е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия на фона на скандалите с евтините луксозни жилища за управляващите.

Според 55% от запитаните в темата с апартаментите на Цветан Цветанов и други високопоставени личности има и морален, и законов проблем. 17% намират най-вече законов проблем, 14% намират само морален проблем, а 6% не намират проблем. Останалите се колебаят, показва експресен сондаж на Gallup International  за събитията от последните седмици. 

От допитаните 87% смятат, че оставката на Цветанов не решава проблема, 6% - че го решава. Останалите се колебаят.

На този фон за първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така. Според 45% това е възможно, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят.

Следващи вълни на сондаж ще покажат дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната снимка. Подобно е съотношението между онези, които се съгласяват с това, че виновен за този модел е самият премиер Бойко Борисов, и онези, които не смятат така.

gallup gallup

Явно влиянието на продължаващия скандал е сериозно, отчитат социолозите.

По другата тема от последните седмици 77% от запитаните не одобряват да се опрощават дългове на вероизповеданията. От тях 13% са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят. Това показва, че решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, според българите.

gallup gallup

В годината на избор на нов главен прокурор става важен и въпросът кой от главните обвинители се е справил най-добре с работата си, според българите. Въпреки слабата запознатост и традиционен негативизъм, все пак се наблюдават и положителни оценки, като най-много такива събира настоящият главен прокурор – Сотир Цацаров, посочен от 21%. Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев – посочват 7%, а 5% избират Никола Филчев.

Причината за такъв тип данни вероятно идва и от теми, получили широка гражданственост, като, например, борбата с контрабандата. Според 45% от запитаните налице е реален напредък в борбата с контрабандни цигари у нас и го отчитат като положителен факт. За 19 на сто обаче няма реален напредък и данните са опит да се прикрие реалността. Висок е и процентът на хората, които се колебаят – 36 на сто.

Темите, свързани с престъпност, корупция и т.н., стават все по-важни за обществото. Онова, което би могло да навреди на имиджа на вътрешните работи и сигурността, очевидно са идеи, като тази за адвокатите и ДАНС.

Мнозинството от 69% от българите са на мнение, че адвокатите в страната трябва да са напълно независими от властта и да пазят интересите и тайните на клиента си. Но 19 на сто от запитаните са на обратното мнение и подкрепят идеята адвокатите да станат на практика агенти на ДАНС и да докладват за случаи, засягащи националната сигурност. Останалите 12% се колебаят.

Сондажът е проведен на 3 – 5 април сред 801 души на територията на цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 5 години
Аз пак ти казвам, че ЕДИНСТВЕНАТА реална цена е таз, на която двете страни си стиската ръцете! Точка! Извън този техен "договор", не същедтвува и не може да съществува никаква друга цена, в средата на пазарна икономика. Опитваш се на общото статистическо понятие "пазарна цена", да вменяваш някаква форма "абсолютност"! Ами нали точно "стисканета на ръцете" е действието който е формирало досегшните "пазарна" цена! Нали така ?! Е като е така, защо всички среднопретеглени досегашни "стискания на ръце" ги приемаш за меродавни, а това "стискане на ръце" между Цвъки и "Артекс" - не го приемаш? Странен, двоен аршин?! Два субекта могат да се договарят на каквито искат цени, разбираш ли или не разбираш? НИКОЙ не може да каже "колко" струва дадена стока, докато тя не бъде продадена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Има две възможности: Или силно занижената цена е отплата за "услуга" - което е очевиден случай на корупция, или в документите е записана по-ниска цена отколкото реално е платена - тогава е неплащане на данъци и вероятно изпиране на пари. И двата случая нямат нищо общо с пазара. Щом цената е достъпна само за ограничен кръг хора, това не е пазарна цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
SS-23
преди 5 години
Аз така и не виждам къде има тук "корупция" ? "Цената", това е стойността на която си стискат ръцете двете страни! "Пазарните цени" е безсмислено , имагинерно , статистическо понятие и нищо повече! Както казах, "пазарна" е тази и само тази цена, на която двете страни си стискат ръцете. Няма никаква друга цена при свободната търговия и пазарната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
"...че само нашите хора от ГЕРБ се оправят с хубави апартаменти на топ локации и на цени под пазарните."Това и на последният *** ще му проговори: корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 30
s3
преди 5 години
Комунистите ги е яд, че само нашите хора от ГЕРБ се оправят с хубави апартаменти на топ локации и на цени под пазарните. Ами който го може го може, а останалите газ пи*каят и само плюят. И така и трябва да е, който управлява трябва да може да се уреди и себе си, и семейството си, а комунистите и народа да си налягат парцалите и да траят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още