IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Балонът ще се спука при всички класове активи

Намираме се в края на икономическия цикъл и до една година ще има обръщане, прогнозира Иво Благоев

21:02 | 05.04.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните три месеца видяхме феноменално възвръщане на цените на акциите, което доведе до покачване на цените на облигациите и намаляване на доходността. Това беше изненада повечето инвеститори, казва изпълнителният директор на Астра Асет Мениджмънт Иво Благоев в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

“Много рязко се промениха очакванията на инвеститорите по отношение на икономическия цикъл и за това какво ще направят основните централни банки, особено Федералният резерв. Само допреди четири месеца финансовите пазари оценяваха на повече от 50% вероятността Федералният резерв да повиши основната лихва два или три пъти през 2019 г. Допреди седмица се оказа, че инвеститорите прогнозират намаление на основния лихвен процент от американската централна банка. Не е нормално само за  четири месеца така да се промени икономическата ситуация в глобален мащаб и по-специално в САЩ, че всички да започнат да считат, че икономиката влиза в рецесия“, смята Благоев.

Според него в момента облигационният пазар отразява липса на инфлация, очаквания за икономическо забавяне и рецесия.

„Президентът Тръмп може би беше най-гръмогласен в оценката си за дейността на Федералния резерв по отношение на вдигането на лихвата. Той беше гръмогласен, когато повишаването на лихвата от страна на Фед и повишаването на лихвите на облигационния пазар доведоха до рязък спад на цените на фондовата борса, на акциите“, припомни Благоев.

По думите му, когато ЕЦБ обяви, че няма да вдига лихвите и когато Китайската централна банка намали изискванията за резервите на китайските банки със сто базисни пункта, това е дало тласък на фондовите пазари.

„Инвеститорите в облигации приеха това като сигнал, че глобално икономиката не е добре“, отбеляза експертът. Той зададе въпроса защо цените на акциите се покачват, ако се очаква рецесия. „Фондовите акции се движат от ликвидността – колкото повече ликвидност имат, толкова повече се улеснява изборът да се купи рисков актив. Това, което знам, е че сме в края на икономическия цикъл, което означава, че дали след 3, 6, 12 месеца и дори повече нещата ще се обърнат. Тоест балонът ще достигне своя пик“, прогнозира Благоев.

Той очаква при толкова ликвидност на пазара покачване на фондовите пазари и възстановяване на икономиките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
и ти си пример за това :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Нищо не е вечно и безгранично, освен хорската простотия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 1
george353
преди 4 години
Проблема със заемите и голямата задлъжнялост е че създават илюзорно впечатление за възход. Също така периода в който взимаш кредитна карта за да погасиш задълженията по друга може да продължи дълго и много хора се заблуждават че това ще продължи вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
При имотите, ще се спука ли? Или гражданите ще продължават на купуват над 1000 евра квадрата, а за тези дето ги ограбват ще има промоции в Изток, на 600 евро за квадратен метър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
Експерт: Балонът ще се спука при всички класове активи Оффф, да ви имам експертите!Ядец кухи ***.Това със златото и земята няма да го бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още