IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневното поведение на Мъск му докара главоболия с Борда на Tesla

Разправа със служител на компанията е довел до вътрешно разследване срещу изпълнителния директор

08:42 | 08.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бордът на директорите на американския производител на електрически коли Tesla е разгледал доклад за разгорещен спор между главния изпълнителен директор Илон Мъск и служител  на компанията, уволнен през септември. Твърди се, че докато се е опитвал да напусне фабриката на Tesla във Фримонт, той се е сблъскал с гневния Мъск, предава Bloomberg.

Служителят твърди, че Мъск го е бутнал и му е попречил да вземе личните си вещи. Според друг източник на Bloomberg физическият контакт се е изразявал в леко докосване. Ситуацията се е разгорещила и се предполага, че Мъск дори е заплашил служителя. Източници твърдят, че изпълнителният директор е наругал служителя и го е накарал да напусне фабриката веднага.

Събитието се е случило в центъра за доставки на Tesla във Фримонт, Калифорния, на няколко мили от завода за сглобяване на автомобили. През септември беше „последният спринт“ в трескавото трето тримесечие, за което Мъск обяви, че компанията е в „ада на логистиката на доставките“, докато праща готовите автомобили на клиентите. Тогава бе налице и проверка на регулаторите заради туит, в който казва, че ще свали Тесла от борсата. По късно Мъск се опяви в популярен подкаст, излъчван на живо, където пуши марихуана. Служителите са напускали масово компанията, а търпението на мениджмънта бе подложено на изпитание. 

Мъск вече е бил подложен на силен натиск, когато в онзи петък се е разбрало, че служителят планира да се раздели с компанията. Напускането му е едно от няколкото, които са се случили в екипа през този месец, като бивш колега казва, че служителят е „един от най-добрите в решаването на проблеми".

В отговор на изблика на Мъск служителят се е пресегнал да си вземе раницата, но Мъск физически го е блокирал и грубо му е казал да се омита. 

Отвън Мъск отново се е сблъскал с него и е продължавал да го ругае, предупреждавайки служителя, че ако нарани Tesla, „ще бъде убит“, твърди един от свидетелите на инцидента. Други хора посочват, че предупреждението е имало за цел да накара служителя да мълчи за това, което се е случило през този ден.

Бордът на директорите на Tesla отказва да коментира изрично темата за заплахите.

В крайна сметка директорът по персонала на компанията е взел раницата и я е предал на служителя, който е напуснал концерна през същия ден.

Служителят се свързал с отдела по човешките ресурси, което е доведело до разследването на действията на Мъск.
„Отговорност на борда е да вземе на сериозно всички потенциални проблеми, на които не се обръща внимание - с участието на висши ръководители, без значение колко малки са или колко големи", пояснява Бордът в изявление. „В този случай проведохме задълбочен преглед, който доказа, че никога не е имало физическа разправа, факт, потвърден от множество хора, които са присъствали на случилото се по това време".

В изявлението Tesla подчертава, че не е имало „физическа разправа“. Подобно на Борда, компанията не се е занимавала конкретно с твърденията за физически контакт или вербално нападение над служителя. „През миналата година Илон уволни служител в нашия център за доставки поради опасения за неговото представяне, но не е имало никаква физическа разправия", заявиха от компанията. „Тези изказвания  са просто неверни твърдения, което е потвърдено от многобройни хора, свидетели на случилото се“.

Не е ясно кой е ръководил разследването по поръчка на Борда на Tesla и кога се е провело то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
пари им даваш , те се блъскат в теб по коридорите на твоята фабрика и те съдят после ... няма оправия ... не отива на добре света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
bstoyano
преди 4 години
Компанията - идея и реализация - е негова. Той е движещата сила там. Ако го махнат, икономическите *** по бордове и институции ще изсмучат жизнените сили на компанията и ще затихне. За сметка на някои други, естествено. Създаде им идея и пазар и сега ще му бият шута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 16
mrynmryn
преди 4 години
Тоя се е самозабравил, точно в момента, когато има "лов на вещици" и бутане по рамото се счита за удар. Отдавна трябваше да сложат друго сео и да бяха вече на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още