IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ понижи значително прогнозата си за три региона на страната

Това е най-ниската оценка на банката, която регулаторът представя за последните шест години

10:06 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) понижи оценката си за три от общо деветте региона на островната държава заради широкия негативен обхват на пониженото търсене отвъд океана, което засегна сериозно износа и промишленото производство на Япония, съобщава Ройтерс. 

Това е най-голямото понижение на икономическата перспектива на банковия регулатор от шест години.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заявява, че ръстът на икономиката ще продължи да се ускорява умерено с по-стабилно покачване на местното търсене, компенсирайки слабостта при износа.

„Очаква се основната потребителска инфлация постепенно да се ускори до 2%, тъй като разликата между потенциалния и реалния брутен вътрешен продукт остава положителна, а средносрочните и дългосрочните очаквания за нивото на инфлацията се повишават“, казва Курода по време на тримесечната среща на регионалните браншови мениджъри.

ЯЦБ предупреди, че забавянето на ръста на световната икономика и неяснотата около търговските преговори между САЩ и Китай оказват влияние върху някои региони на Япония, които зависят силно от търсенето отвъд граница.

„Трябваше да понижим оценките си за износа и производството в някои региони, защото чуваме повече оплаквания за въздействието на забавянето на глобалната икономика, отколкото преди три месеца“, се посочва в доклада на банката.

В него се цитират някои компании, които отлагат своите инвестиции в ново оборудване заради несигурността около глобалната икономическа перспектива.

„Решихме да се откажем от плана за изграждане на нов завод за производство на полупроводници, тъй като китайско-американските търговски сътресения увеличават несигурността по отношение на глобалната икономика“, посочва производител на машини в префектура Кумамото, цитиран в доклада.

ЯЦБ повиши оценката си за един регион и запази перспективата за други пет.

Позовавайки се на политиката, свързана с контрола на кривата на доходността, банковият регулатор определи нивото на краткосрочните лихвени проценти до минус 0,1%, докато доходността по 10-годишните държавни ценни книжа остава около нулата, с идеята да се достигне ниво на инфлация в размер на 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още