IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Европа трябва да поведе пътя към дигиталния данък

Ако искаме да постигнем резултати в разумен период от време, Европа трябва да поеме водачеството, заяви еврокомисарят

15:12 | 08.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа трябва да вземе решение за дигиталния данък и да поведе света в тази посока, ако глобално не бъде постигнат консенсус по въпроса, заяви антитръстовият еврокомисар Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

Все още не е постигнато съгласие между страните членки на Европейския съюз (ЕС) за това как да се прложи т.нар. „GAFA данък“, кръстен на Google, Apple, Facebook и Amazon. Целта е да се гарантира, че интернет гигантите плащат справедливи данъци за огромните си бизнес операции в Европа.

Франция силно настоява за подобен данък, но по време на среща на финансовите министри на страните членки на ЕС през уикенда Швеция, Финландия, Ирландия и Дания блокираха проекта за общоверопейско данъчно облагане.

„Светът ни става все по-дигитален и ще бъде голям проблем, ако не намерим начин да повишим дигиталните данъци“, коментира Вестагер пред радио France Inter.

Вестагер, за която все повече се твърди, че ще се кандидатира за поста на Жан-Клод Юнкер, след като мандатът му изтече през ноември, коментира, че европейските страни първо трябва да постигнат споразумение, което да доведе до хармонизиране на данъка в целия блок.

„Най-доброто нещо е глобално решение. Но, ако искаме да постигнем резултати в разумен период от време, Европа трябва да поеме водачеството“, добави еврокомисарят.

Днес властите във Франция ще започнат обсъждането на проект за национално данъчно законодателство, свързано с GAFA. Законопроектът предлага 3% данък върху дигиталната реклами и върху другите приходи на технологичните компании, чиито глобални приходи надвишават 750 млн. евро (842 млн. долара).

Вестагер, която преди беше министър на икономиката на Дания, е популярна с това, че атакува избягването на данъци и монопола на американските интернет гиганти. Тя все още не е обявила амбициите си да поеме поста на Юнкер, но ако това се случи, тя вероятно ще се нуждае от подкрепата на френския държавен глава Еманюел Макрон.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
hazard
преди 4 години
Не само тези четирите, освен това UBER, Starbucks, Mc Donalds - също.Амазон инвестира печалбата си в нови складове, дрони, роботи, самолети, контейнери, софтуери, облачни услуги и накрая има малка облагаема печалба.Е, като става толкова голям, и не плаща данъци, кой ще го бие в цените ?Заплащането е минимално в неговите складове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
за таргетираните реклами съм с теб .... и аз си мисля че трябва да бъдат забранени, защото не са нищо друго освен спам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
мдаа ... позволиха им да станат големи и да диктуват правилата . аз наскоро четох , че амазон ще плати 0 данъци на американското правителство при печалба от $11,2млрд. за 2018 . ами не стига това ами и щели да им върнат $129млн. от миналата година щото с данъчната реформата на тромбона им били надвзели нещо :))) ... мачкайте ги в ЕС ... ние завод за VW-та ще правим те ще ми се тарикатеят и мито ще им слагат ...зяпах нещо в алибаба , и си викам : я да видя докъде го е докарала се.кс индустрията в китай , и се зазяпах в секцията за възрастни , ха ха в алибаба е скрита в артикули за здраве и спорт :))) ... и после цяла седмица ми излизат реклами на сексшопове и сайтове за запознаства . ти остави българските сайтове , ами и по западните ми излизат . докато ги изпозабраня ... чудо ... ще ми пускат реклами ... да видят кон боб яде ли в ЕС сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ПИЧ
преди 4 години
Какъв дигитален данък, тази бабка изкукала ли е ? А какво ще го правищ този данък, ако го събереш - ще си увеличиш пенсията ли ? Давайте да ги махаме тия брюкселски чиновници, ще ни побъркат (даже вече ни побъркаха) от техните регулации и данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
а витуален данък, кога ? :):) ЕС има нужда от спешна реформа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Дано скоро да се въведе дигиталния данък и да се постави начало на дигиталнот данъчно облагане. Така ще може да се помисли за цялостно намаляне на косвените данъци, например ДДС-то да се смъкне на 5% за храни, книги и лекарства, за да може да се намали данъчната тежест за народа, която у нас е съставена главно от косвени данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Bobacho
преди 4 години
ЕС конкурентни технологии няма да измисли, но по данъците е експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още