IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд заплаши да убие петродолара

Американската икономика ще се срине, ако бъде приет законопроектът NOPEC, предупреждават представители на саудитските власти

21:32 | 08.04.19 г. 24
<p>
	Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия заплаши да убие петродолара, ако САЩ приемат закона NOPEC, който ще позволи членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да подлежат на антимонополни дела. 

Заканата на Рияд да продава петрол във валути, различни от щатския долар, беше предизвикана от решението на правната комисия на Камарата на представителите на Конгреса да одобри т.нар. No Oil Production и Exporting Cartels Act, известен като NOPEC, който дава правото на американските съдилища да разглеждат антимонополни искове срещу държави от ОПЕК и други страни, които участват в подобни петролни картели по света, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Все още обаче остава неясно дали Конгресът ще одобри законопроекта, както и не се гарантира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се подпише под него.

Саудитска Арабия, лидерът на ОПЕК, вижда в този законопроект сериозна опасност за своя петролен бизнес.

В края на миналата седмица Ройтерс съобщи, че Рияд заплашва да продава своя петрол във валути, които са различни от щатския долар, ако въпросния законопроект бъде приет.

Глобалният петролен пазар почти изцяло се контролира от долара при продажбите, което осигурява доминантната позиция на щатската валута в световната финансова система.

Въвеждането на нови валути в търговията с петрол може да подкопае търсенето на долара, да намали американското влияние върху световните финанси, да отслаби влиянието на САЩ върху санкциите и така да подкопае геополитическия обхват на Вашингтон.

Трудно е да се прецени колко е сериозна в заканата си Саудитска Арабия, но последиците от подобен ход биха били трудни за прогнозиране.

„Саудитците казват: Ако американците приемат NOPEC, тяхната икономика ще се срине“, споделя анонимен източник.

Разклатеният авторитет на Рияд в международен план кара анализаторите да смятат, че този път САЩ няма да проявят компромис по отношение на икономическите устои на Кралството.

Убийството на Джамал Кашоги и войната в Йемен накланят сериозно везните към приемането на проектозакона, ако в случая единственият решаващ фактор са взаимоотношенията между Вашингтон и Рияд.

Приемайки цената на петрола като политическа отговорност, американският президент Доналд Тръмп може да се окаже принуден да одобри NOPEC.

Тук интересите на Китай, Русия, Иран и Европейския съюз (ЕС) ще бъдат замесени, тъй като те подкрепят въвеждането на валутна алтернатива на долара в световен мащаб. Прекомерното използване на санкции от администрацията на Тръмп карат страните в Европа сериозно да погледнат към тази опция.

Русия вече се опитва да продава петрол в евро, докато Китай предлага деноминирани в юани продажби на петрол. Иран също насърчава търговията с други валути, за да избегне влиянието на американските санкции.

ЕС създаде специален инструмент, който да помага на компаниите от континента да продължат своята работа с Иран, а наскоро обособи и работна група за насърчаване на еврото като алтернатива на долара.

До момента тези мерки нямат особено въздействие върху ролята на щатската валута, но решението на Саудитска Арабия мое да промени значително сегашното валутно статукво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 2
хамстер
преди 4 години
тоя араб как подигравателно се е ухилил на перчема, почти съм сигурен, че си бара полумесеца под чаршафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ее все пак уж не трябваше да говорим празни приказки...рим изобщо не е бил по малък от щатите, за ония стандарти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
За годините, може и да се поотложи с някоя а, може, и това да са нормалните темпове за потъване на Империи с такъв мащаб. Ри е бил по-малък, и е потъвал столетия. Работата е, че - прави или криви, от правилната или грешната стран на муя, сите империи някога потъват. Особено, когато систематично, си *** потенциалните съюзници и не *** за и от васалите си. Хайде, имат някакво информационно предимство. Засега. И до време ще е. Да броим ли, не знам, някои наближаващи природни катаклизми. Оптимизмът без граници ми мирише на напушване. С грешната трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 4 години
и вместо да говорим празни приказки, просто направи справка с историята и виж кога и при какви условия са умирали империите и суперсилите... другото е пропаганда и промиване на мозъците на масите.ако русия беше станала нормална държава и китай също... американосите сами щеше да потънат с течение на времето.. даже бяха започнали леко... и с това ти давам отговора на въпроса ти. Изплъзването на хегемонията им се отлага с поне 50 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ае пак същото, това го слушам от бай тошово време. колкото и да им се иска, всичките бачи към днешна дата са от грешната страна на муя .... ако ме разбираш кво ислам да кажа, хахах... особенно на късия от североизток... големите китайци тоже се надупиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Вярно. Ама гарантира ли чаршафската кухост краварска сигурнист? Я, каква опашка се вие да *бат Кравария. И краварите, ката ден, лепят още мераклии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
ти у кой свят живееш незнам, тоя чаршафосаня го бръснат за слива само и единствено заради сащ. обърнат ли гръб на сащ, нищо добро не ги чака, опашката да ги бът е голяма ... а населението им неграмотно и мързеливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Чаршафите, ако не искат съвсем да я вапцат, лека-полека, трябва също да бягат от долара. На щатите, я им хареса, я не но, щом са решили масово да пакостят навсякъде, където са ги пуснали, така ще стане. Лека-полека, световната хегемония, ще им се изплъзне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
а Раша и Чайна ако не са заедно някъде, немат никкъв шанс срещу тия вампири Сащовете .... Чайната с икономическа мощ Руската с военната, мда АМА ей тука имаше една готина статия от тоз Хазин дет обяснява, че в Раша има много важна задача да се реши и ако не се реши ... адиос Рашата остаа бензиностанция ама кат придатък верно не кат некой койт взима решенията ... от там за Камилария сещай се ....Михаил Хазин: Геополитическата картина на света в момента се намира на прага на грандиозни измененияhttp://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-geopoliticheskata-kartina-na-sveta-v-momenta-se-namira-na-praga-na-grandiozni-izmeneniya.103257
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
за Чайна по-скоро Русия е нейната бензиностанция от колкот Камилария, САЩво отдавна си ползват техния бензин с чуждите от Арапите само ни го продават на нас балъците х5рна цена дет ония тиквари в Коментари имат една графа "Kво прайл Лукойл в България" ... Ми кво да е напрайл, нищо продаа ни тунджата в долари на цена свирена от Вашингтон тва праят. За Венецуела разбрахме, че няма ама там друга раотата, а за Камилария тука мммммм ..... ако искат да напрят нещо тоя път Раша и Чайна нищо не могат да сторят ама верно нищо! В Сирия Раша не бомби там щот САЩ се намират, не бомби другаде щот Израел там и т.н. Но пък Тромпета от неговите индустриални кръгове е сложен там, за да размаже глобалистите, а оръжието на глобалистите кво е ? - петродолара. Еее може пък това да е целеви насочено, еббали го никой нема ти каже, но тая възможност верно ше ги занити Глобалния Капитал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още