IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренесанс или забавяне - световната икономика изпраща смесени сигнали

МВФ прогнозира, че глобалният растеж ще достигне само 3,5% тази година, което е най-ниското ниво от три години насам

19:15 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световната икономика не изглежда толкова мрачна, колкото само преди няколко седмици, но може би още няма издръжливостта да продължи възстановяването, което показва признаци на умора, пише Bloomberg.

Редица развития в последно време подклаждат оптимизъм. Федералният резерв в САЩ обяви пауза в повишаването на лихвените проценти, а други централни банки предложиха стимули. Търговските преговори между САЩ и Китай изглежда ще сложат край на търговската война. А ключови показатели за силата на промишленото производство в Китай и САЩ показаха подобрение през март, като смекчиха притесненията, че икономиките на двете страни навлизат в период на забавяне.

Инвеститорите харесват това, което виждат. Глобалните фондови пазари са отбелязали ръст от близо 14% тази година, сочи индексът MSCI World Index. Ралито изтри голяма част от страховете, които обхванаха пазарите през декември, когато индексите отбелязаха спад от близо 8%, а анализатори предупредиха, че световната икономика може да е на ръба на рецесия.

„Смятаме, че растежът на световната икономика върви към меко кацане, подкрепен от положителната динамика на китайския ръст“, казва Цуей Ли, ръководител на отдел „Макроизследвания“ в CCB International Holdings в Хонконг.

Но все още има причина да се съмняваме дали световната икономика ще бъде способна да се върне към растежа от последните години. Стимулът за повишението на американската икономика, даден от данъчната реформа на републиканците, вече избледнява. Малко вероятно е Китай да задейства толкова голям пакет от стимули като този по време на финансовата криза.

Спадът на промишленото производство накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да обмисли мерки, за да защити банките от последиците от отрицателните лихвени проценти. Германският промишлен сектор беше засегнат от забавянето на глобалното търсене. Анемичната икономика на Япония се готви за повишаване на данъка върху продажбите през октомври. Световна Световна

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди миналата седмица, че световната икономика е в несигурна позиция. „Преди няколко години имахме синхронизиран ускорен растеж. Сега имаме синхронизирано забавяне“, каза Лагард.

Според Том Орлик, главен икономист на Bloomberg, световната икономика е напът да излезе от периода на панирана несигурност. „Следващият период на панирана несигурност вероятно не е твърде далеч. Според нас краткосрочните рискове за перспективите пред световната икономика изглеждат управляеми. Тъй като структурният натиск не си е отишъл, а политическото пространство за компенсиране на спад е ограничено, оптимизмът трябва да бъде съчетан с предпазливост“, допълва Орлик.

МВФ ще публикува утре във Вашингтон новата си прогноза за световната икономика. Лагард заяви, че тя е загубила инерция от края на януари, когато МВФ понижи прогнозите си за втори път в рамките на три месеца. В същото време фондът прогнозира, че глобалният растеж ще достигне 3,5% тази година – най-бавния темп от три години насам.
В най-добрия случай растежът вероятно ще достигне 3,5% тази година спрямо 3,8% през 2018 г., смята Пол Донован, главен икономист в UBS Group. Много ще зависи от времето на постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай, както и от изхода на преговорите с Великобритания за напускане на ЕС, допълва Донован.

Много от рисковете, които тежаха върху ръста на световната икономика, се разсеяха, смята Габриел Стърн, ръководител на отдел „Глобални макроизследвания“ в Oxford Economics в Лондон.

„Може би е твърде рано да обявяваме началото на щастливи дни за световната икономика, но преминаването ни през различни рискови фактори за отслабване на икономиката миналата година показва, че най-лошото е зад гърба ни“, допълва Стърн.

Все пак по-голямата картина показва „тенденция за отслабване на растежа“ и запазване на редица рискове, включително заплахата търговски войни да „прераснат в нещо много лошо“, отбелязва той.

Американският президент Доналд Тръмп обмисля дали да наложи мита върху чуждестранни автомобили. Автомобилната индустрия предупреждава, че подобен ход може да смаже сектора, който вече трябва да се справя със забавяне на растежа.

Множество рискове по света карат инвеститорите и компаниите да заделят пари за извънредни ситуации, казва Том Донахю, председател на Търговската камара на САЩ.

„Изведнъж много хора, които влагаха и изтегляха парите си от пазарите и инвестираха в технологии, започнаха да задържат ликвидните си средства. Те искат да знаят какво ще стане с Brexit и с Венецуела“, каза Донахю във Вашингтон миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още