IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев след КСНС: „Апартаментгейт“ е само айсбергът на истинската корупция

Ако българите искат достоен живот, трябва да възпитат политиците си да живеят само от заплата, заяви президентът

18:00 | 08.04.19 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение". Това бяха първите думи на президента Румен Радев след проведения днес КСНС. 

По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко Народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

„На първо място нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи в борба с корупцията. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица. Поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване на длъжността”, заяви Радев, цитиран от Нова телевизия.

„Решенията, които предложих, се състоят първо в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ. Оправомощените органи да извършат в кратък срок проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупцията”, допълни президентът.

Радев припомни, че преди година и половина е свикал Съвет във връзка с предстоящото приемане и разработване на новия тогава антикорупционен закон, изразил е резерви към залаганата в този закон неефективност. "Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че наложих цялостно вето върху този закон“, припомни Радев. 

„...Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна „Апартаментгейт“, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. Този проблем касае националната сигурност. Затова обявих този Консултативен съвет“, подчерта още Радев.

„Докладът, който изисках от КПКОНПИ, разкрива неефективността, според мен, на тази Комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав, функции и ръководство”, добави Радев.

„Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. Ако българите искат достоен живот, трябва да възпитат политиците си да живеят само от заплата”, заяви още държавният глава.

„Най-вероятно „Апартаментгейт“ е само айсбергът на истинската корупция. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки“, каза президентът.  

Той заяви още: „Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това знаете на фона на обидно, унизително ниски пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система".

Според Румен Радев налице е растяща криза в доверието. "Тази криза или ще бъде преодоляна с енергични мерки на съответните оторизирани органи и държавни институции, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започне да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи, ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици“, заяви държавният глава.

Президентът благодари и на медии, които са започнали процеса по изобличаване и които не спират да търсят истината. 

„Бяха отхвърлени от премиера Борисов и управляващите направените от президента Радев и мен предложения за обща декларация. Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон”, заяви след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът ме препрати към Румъния да питам как върви борбата с корупцията там”, заяви още Нинова.

„По отношение на предложението за промяна на правомощията на прокуратурата, ми беше отговорно, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите”, заяви лидерът на БСП.

„Предложеният от президента документ беше отхвърлен от всички, освен мен. Не се стигна до обща декларация”, заяви Нинова.

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите. Това каза Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ пред журналисти след КСНС. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси.

Според нея предложеният проект за решение е бил получен от тях в момента на заседанието. "Тази практика на работа на Консултативни съвет беше изключително изненадваща за мен като участник да първи път в него, защото няма как в контекст на обсъждане от 15 човека да се постигне съгласие – терминологчно, семантично и по съдържание. Ние наистина подложихме на обсъждане всички елементи от предложения проект за решение. Оказа се, че повечето абзаци се повтарят с предходно решение на КСНС от 2017г., посветен на проблемите с корупцията", обясни Дариткова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Аз бихсе радвал да видя, че е натирил онези къртици под носа си, ама нА, надежди - говежди. Явно, или си котка антибългарските елементи, без да осъзнава какво прави, или си живее в блажено неведеие, докато те са взели, де факто, на прицел националната ни сигурност, и контролират (неговите) входно-изходни информационни канали в такава степен, че даже тези постове, не достигат до него.Ама иначе, се консултира за нац.сигурност със същите рахат-тарикатти, дето амнайсетпътиму подритват вето-то, кат' стара консервена кутия. Не ми се връзва. Това не е Моят президент. Онзи, за когото повярвах, гласувах, и даже уж бе избран. Нещо се мъти тук. И мирише зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
лесно се говори като Деса не е сгазила никой тия дни с колата на нсо, хахахаха. тъ.ппп шапкаркато го видя тоя да пелтечи фатмашката ми иде да повърна върху клошара мишо :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 4 години
ПОМНИТЕ ЛИ ТЕКСТА ОТ ЕДНА ПЕСЕН: "Държавата ни горда сега е на коленегербери крадливи говорят за пестенеНищо вече няма в български ръцеСамо ТОЙ остана да ги насмете"Помните ли кой беше този който щеше да насмита "ГЕРБЕРИ КРАДЛИВИ" ???ДНЕС ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е СЪС ЗЛАТЕН ПРЪСТ , А СЪС ЗЛАТНА РЪКА.ДНЕС ТОЙ ПОДКРЕПИ "ГЕРБЕРИТЕ КРАДЛИВИ" КОИТО ЩЕШЕ ДА ИЗМИТА!!!ЩО ЗА МОРАЛ ИМАТ ТАКИВА КАТО СИДЕРОВ И СИЕ !!ТАКЪВ ГЬОН СУРАТЛЪК , НАГЛОСТ И ДВУЛИЧИЕ ДЕМОНСТРИРАНО ОТ ПОДОБИЯ НА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА ТОТАЛНО ДЕГРАДИРАЛИ И ПОДИГРАЛИ СЕ С ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА , продали и майка си и баща си и Родината и рода си, не помня и не съм чел. В предателството си към народа те надминаха и ЮДА ИСКАРИОТСКИ!!!ЗНАМ И СЪМ УБЕДЕН , ЧЕ ЗАРАДИ БОЛКАТА И СТРАДАНИЯТА КОИТО ПРИЧИНИХА НА МИЛИОНИ НЕЩАСТНИ БЪЛГАРИ, СЪДБАТА ЩЕ СТОВАРИ ВЪРХУ ГРЕШНИТЕ ИМ ДУШИ ДЕМОКЛИВИЯТ МЕЧ НА ВЪЗМЕЗДИЕТО. Сигурен съм , убеден съм , че няма да ви бъде простено за това , че превърнахте милиони българи в имигранти , за това че убихте вярата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
Радев мнооо голем .... редки попадения кат тоя да му се невиди .... евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
Г-н Президент , първо вкарайте в панделата тая гнусна и крадлива пасмина ...това е възпитанието ! Инак , куче влачи , диря няма ...както е сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още