IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Найденов: Големите икономики няма да се справят адекватно с нова криза

Икономистът обясни, че глобалната икономика влиза в синхронизирано забавяне и синхронизирано охлаждане

20:35 | 08.04.19 г. 1
<p>
	Георги Найденов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Найденов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

" Големите икономики няма да могат да реагират адекватно на нова криза", заяви икономистът Георги Найденов в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Капитализмът до някаква степен не трябва да бъде поправян, но той е като автомобил, който се износва и който трябва да бъде ремонтиран или преструктуриран по някакъв начин. Има много интересни сравнения относно нарастващото неравенство в САЩ и преразпределянето на богатствата, защото 1% от най-богатите хора в САЩ имат състояние, колкото 90% от най-бедните, което е най-лошият показател от 1930 г. насам. В момента децата, които израстват в САЩ, с цел да изкарват повече от родителите си, са около 50%. Този процент е бил близо 90 през 1970 г,, което води до нарастващия популизъм на левицата. Ако тези размери продължават да се увеличават с такива темпове, рано или късно ще доведат до революция“, обясни Найденов.

Критиките към предложението на данъчната реформа в САЩ за преразпределянето на богатствата са, че това няма да облагодетелства средната и ниската класа, а ще се прелее в бонуси. Според икономиста така може да се създаде сериозен конфликт по линия на доходите.

Георги Найденов добави, че глобалната икономика влиза в синхронизирано забавяне и синхронизирано охлаждане.

„Има и други показатели, които са свързани с това, че Италия изпадна в рецесия, Германия избегна на косъм изпадането в рецесия, но нейните показатели продължават да се влошават. Китай също е със занижени прогнози за 2019 г. Единствената икономика, която расте, и то благодарение на фискални и парични стимули от държавата, е индийската“, каза още Найденов.

„През 2019 г. няма да има глобална рецесия, ще има изпускане на парата. Все още нерешеният търговски спор между САЩ и Китай до някаква степен отдръпва инвеститорите, което може би ще има по-дългосрочен ефект върху тези икономики от гледна точка на това, че губейки доверието на потенциалните инвеститори, това означава невъзможност за увеличаване на производителността на дадена икономика“, коментира гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Ама то ако бяха подготвени да се справят адекватно тогава няма да се случи тази бъдеща криза за която се говори нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още