IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроразпределителната мрежа във Великобритания зачерква изкопаемите горивата

Националният мрежови оператор на Кралството планира от 2025 г. постепенно да изкара природния газ от енергийния микс

21:34 | 09.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две години след като Обединеното кралство за първи път въведе ден без въглища, националният оператор на електроразпределителната мрежа се подготвя за живот без изкопаеми горива. 

Компанията планира да ограничи необходимостта от използване на природен газ за кратки периоди от време от 2025 г., когато се очаква окончателно да бъдат премахнати въглищата като източник на електроенергия в страната.

Мрежата ще работи без въглерод дотогава, споделя Джулиън Лесли, ръководител на звеното за национален контрол на оператора National Grid Plc.

Въпреки че природният газ осигурява повече от половината електроенергия, необходима на Великобритания, увеличаването на производството на вятърна и слънчева енергия означава, че нуждата от изкопаеми горива понякога остава ниска, понижавайки се под една четвърт от потреблението във ветровити дни.

За да се елиминира необходимостта от изкопаеми горива, кралството ще трябва да започне да обмисля как да замени газовите съоръжения, смята Лесли. Според него са необходими нови пазарни регулации, които да запазят прозрачността и конкурентността, както и да се стартират търгове за нов тип оборудване.

„Всички тези неща трябва да се случат, за да се постигне целта за нулеви количества въглерод до 2025 г.“, добавя Лесли.

По неговите думи през 2025 г. изключването на природния газ от мрежата може да се извършва за половин или един час, като този период постепенно ще се разширява през следващите години.

Националният мрежови електрически системен оператор е създаден на 1 април като самостоятелно юридическо лице в рамките на National Grid Plc. Целта е да се насърчи конкуренцията в енергийната и газовата мрежа на страната в полза на потребителите.

За да се поддържа системата балансирана, тя се нуждае от нови технологии, посочва Лесли. Големите електроцентрали, които работят на въглища и природен газ, предоставят по-голяма устойчивост, известна като инерция, защото те имат тежки въртящи се валове и турбини, докато слънчевите и вятърните централи намаляват стабилността на мрежата, тъй като зависят от метеорологичните условия.

Хранилището на маховика работи чрез въртене на ротор с висока скорост за поддържане на енергията в мрежата. Кондензаторите могат да доставят електричество бързо, но обемът е ограничен.

С премахването на природния газ и въглищата ще бъде от решаващо значение изграждането на системи за справяне с мрежовите колебания и ограничаване на прекъсванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
national power
преди 5 години
Пълна дри;;шня от човек който не знае къде се намира и какво ръководи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Прегледайте по-добре статията, то не бяха въглероди, водороди, кондензатори, маховици... Нещо редакцията спи или са го ударили на пролетна умора и гугъл транслейт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още