IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е готова на отсрочка за Brexit, но при определени условията

Министри от страните членки дадоха сигнал, че може да има удължаване, но то трябва да е подчинено на много строги критерии

14:07 | 09.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа е готова да даде на Великобритания възможност за отлагане на Brexit след сегашната 12 април, но при стриктни условия. Това заявиха във вторник министри от страните от Европейския съюз, събрали се в Люксембург, за да подготвят планираната за утре извънредна среща на върха, посветена на Брекзит, предаде БТА.

„Намираме се в много, много озадачаваща ситуация", тъй като „трябва да дадем на британската страна време, за да научим най-сетне какво тя иска в действителност", обясни пред журналисти германският министър по европейските въпроси и заместник-външен министър Михаел Рот.

Той потвърди, че 27-те разглеждат възможността за отлагане на крайния срок за развода с Брюксел след 12 април, като сред възможностите е и дълго отлагане. Тази отсрочка обаче „трябва да бъде подчинена на много строги критерии", подчерта той, допълвайки, че Великобритания ще трябва да поеме ангажимент за „конструктивно отношение", ако се наложи да удължи присъствието си в ЕС.

Хипотезата за отлагане „не е нито приета, нито е автоматична", заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. „Крайно важно е това искане да бъде придружено с убедителен политически план, който разяснява какво би се случило по време на исканото удължаване", добави тя.

ЕС трябва да даде на Великобритания повече време за организирането на напускането на блока, но преди това Лондон трябва да изясни как планира да го направи, заяви холандският външен министър Стеф Блок, цитиран от Ройтерс.

Пред репортери Блок посочи, че в интерес на Холандия е да се избегне твърд Brexit и ако е нужно повече време за това, то трябва да бъде предоставено.

В изказване от Люксембург главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние също посочи, че удължаването на крайния срок трябва да има ясна цел, като според него все още Великобритания има възможност да отмени действието на Член 50 и така на практика за отмени Brexit, за да избегне развод без споразумение.

Барние също така допълни, че ЕС може да промени политическата декларация за бъдещите двустранни отношение с Лондон до часове, като при необходимост ще бъде добавена и клауза за митнически съюз.

Той обаче повтори отново, че самото споразумение не може да бъде предоговаряно. В тази част от договора именно се съдържа и клаузата за предпазния механизъм за ирландската граница.

По-рано днес съобщения, че германският канцлер Ангела Меркел е склонна да постави петгодишна времева рамка на механизма, дадоха тласък в цената на британския паунд. От правителството в Берлин обаче опровергаха подобни твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
именно ! ... и така и не го разбраха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
forexar
преди 4 години
Заради такива меко_тели следващия европейски парламент ще е пълен с радикални елементи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 4 години
лошо решение на бюрократите .... още нестабилност заради тия рижави *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Европа е готова на отсрочка за Brexit, но при определени условията Чудя се кое да е: юди или ***.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още