IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ намали прогнозата за световния растеж до най-ниската от финансовата криза

Очакванията за растежа на еврозоната за понижени с 0,3 процентни пункта до 1,3%

17:45 | 09.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд намали перспективите за глобалния растеж до най-ниските нива от финансовата криза на фона на отслабените перспективи в повечето големи развити икономики и сигнализира, че по-високите мита натежават върху търговията, съобщава Bloomberg.

Световната икономика ще нарасне с 3,3% през тази година, сочи новата прогноза на МВФ. За сравнение, през януари фондът очакваше световният растеж да достигне 3,5%. Темпът на растеж през 2019 г. ще бъде най-слаб от 2009 г., когато световната икономика се сви. МВФ понижава прогнозата си за трети път за последните шест месеца.
Световният обем на търговията със стоки и услуги ще се повиши с 3,4% през тази година, забавяйки се от 3,8%, отчетени през 2018 г. Прогнозата на МВФ през януари беше за ръст от 4%.

Глобалният икономически растеж ще се възстанови през втората половина на тази година, достигайки 3,6% през следващата година, смята базирания във Вашингтон фонд.

Оптимизмът по отношение на световната икономика се повиши в последните седмици благодарение на решението на Федералния резерв да остане търпелив по отношение на следващото увеличение на лихвите, както и от окуражаващите данни за китайския производствен сектор и пазара на труда в САЩ.

И все пак МВФ предупреди, че рисковете са изкривени в посока надолу заради заплахата от провал на търговските преговори между САЩ и Кита и излизането на Великобритание от Европейския съюз без сделка.

„На фона на намаляващата инерция на глобалния растеж и ограничените възможности за борба с икономическите кризи избягването на погрешни политически стъпки, които биха могли да навредят на икономическата активност, трябва да бъде основен приоритет“, заявиха от МВФ.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че световната икономика е изправена пред деликатен момент.

Макар интензивните търговски преговори между САЩ и Китай да са породили очаквания за трайно примирие между двете най-големи икономики в света, анализаторите продължават да се тревожат за силата на световната икономика, десетилетие след финансовата криза. Лагард обаче заяви миналата седмица, че фондът не очаква рецесия в близко бъдеще.

САЩ

Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на американската икономика до 2,3%, което е понижение с 0,2 процентни пункта спрямо януарската прогноза.

Снижената прогноза се дължи на ефекта от частичното прекъсване в работата на американското правителство през януари, както и по-ниските от очакваното публични разходи. От фонда обаче повишиха прогнозата си за ръста на БВП в САЩ с 0,1 процентни пункта през следващата година до 1,9% заради промяната в позицията на Фед.

Еврозоната

МВФ намали прогнозата си за еврозоната до 1,3% през тази година, което е понижение с 0,3 процентни пункта в сравнение с очакванията от преди три месеца. Очаква се растежът да отслабне в някои от големите европейски икономики, включително Германия, където слабото търсене в световен мащаб и по-строгите стандарти за емиисите при автомобилите засегнаха индустриалното производство.

Слабото вътрешно търсене и високият държавен дълг помръчиха перспективите пред Италия, докато във Франция негативно влияние върху растежа оказаха уличните протести, заявяват още от МВФ. 

За Германия и Италия прогнозите са ревизирани в посока надолу с 0,5 процентни пункта до съответно 0,8% и 0,1%. Очакванията за Франция са понижени с 0,2 процентни пункта до 1,5%. 

От следващата година МВФ очаква ускоряване на растежа в еврозоната с 1,5%, включително в Германия - с 1,4% и Италия - с 0,9%. БВП на Франция и Испания ще нарасне съответно с 1,4% и 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Сега грешните съвети на Международния валутен фонд подсигуряват нарастване на опасността от глобална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още