IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: България цени приноса на Ливан за стабилността в Близкия Изток

Само през 2018 г. търговията между двете страни е за 175 млн. щ.д., което е увеличение над 20%, отчете зам.-министър на икономиката по време на бизнес форум в Бейрут

19:24 | 09.04.19 г.
<p>
	Президентите на България и Ливан Румен Радев и Мишел Аун. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентите на България и Ливан Румен Радев и Мишел Аун. Снимка: БТА

България високо цени и подкрепя усилията на Ливан за внасяне на баланс, за конструктивност, диалог и търсене на мирно решаване на проблемите в региона на Близкия Изток. Това заяви държавният глава Румен Радев в Бейрут на съвместна пресконференция с ливанския си колега Мишел Аун, по чиято покана българският президент е на официално посещение в Ливанската република. В арабската държава президентът е придружаван от бизнес делегация и представители на изпълнителната власт и научните среди, съобщиха от президентството.

Според двамата държавни глави миграционната криза е въпрос на сигурността не само за страните от региона, но и за Европа. „България ще продължи да бъде част от усилията в ЕС за оказване на съответната финансова помощ и подкрепа на Ливан и разбира какво предизвикателство за социалните системи в страната са огромният брой мигранти, заяви Румен Радев и подчерта, че Европа трябва да се ангажира по-активно с проблемите не само на страните, от които идват мигранти, но и на транзитните държави.

По думите му обаче само финансовата подкрепа не е достатъчна, ЕС трябва да се ангажира повече с гарантиране на сигурността и стабилността в региона, за да могат инвестициите в икономика, образование и здравеопазване да са максимално ефективни.

Президентът е на мнение, че България и Ливан имат добро сътрудничество в сферата на сигурността и потвърди, че ще продължи обменът на информация и партньорство в борбата с тероризма, радикализма и нелегалната миграция.

“За България Ливан е врата към Близкия Изток – регион, където прякото присъствие невинаги е възможно, а България може да е мост за Ливанската република към европейските пазари, заяви българският държавен глава. Президентът изтъкна, че има потенциал за растеж на стокообмена между двете държави, достигнал 175 млн. долара през миналата година, което е увеличение от над 20%. Вносът от Ливан е нараснал над два пъти, а българският износ надхвърля 80 млн. щ. д. – Продължаваме да работим за по-голяма транспортна свързаност, защото нашите отношения имат бъдеще, когато младите ни хора и бизнес среди могат да общуват по-често и по-свободно.”

Румен Радев и Мишел Аун акцентираха върху необходимостта от откриване на директна въздушна авиолиния между България и Ливан, като най-ефективна мярка за насърчаване на туризма, икономическия и културен обмен.

Българският президент призова за взаимни инвестиции и съвместни производства между двете държави и даде пример с успешните ливански инвестиции у нас. „България може да бъде много полезна в редица инфраструктурни проекти, които предстои да се реализират в Ливан“, заяви Румен Радев, като открои доказания опит на български фирми в арабската република в сферата на строителството, хидро-техническите съоръжения, енергетиката.

“Ливански компании са инвестирали в България над 40 млн. евро от 2008 г. досега”, информира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на бизнес форум в Бейрут, в който участват над 30 български компании. – Виждаме перспектива за увеличаване на експорта на български хранителни и селскостопански стоки, продукти на машиностроенето, фармацията, козметиката.”

Той смята, че не само търговията трябва да е водеща в двустранните икономически отношения, а трябва да се работи за обмяна на опит в стратегически сфери, за излизане съвместно на трети пазари.

Сред набелязаните от него проблеми в търговските ни отношения е тенденцията за стихийност като много силни години се редуват с по-слабо представяне на двустранния експорт. „Затова се надявам представителите на институциите да набележим такива мерки, които да ни гарантират устойчивост на резултатите и да се създадат дългосрочни връзки между бизнеса от двете страни“, акцентира Александър Манолев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още