IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов отчете ръст на икономическите показатели през март

Във всяка една сфера икономиката се развива и расте, заключи премиерът Бойко Борисов

11:39 | 10.04.19 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Министърът на финансите Владислав Горанов отчете повишение на икономическите показатели в страната. През март общият показател на бизнес климата се повишава с 0,3 пункта, съобщи министърът в началото на днешното правителствено заседание. Причина за това са по-добрите очаквания на фирмите в търговията, строителството и услугите, уточни Горанов, цитиран от БТА.

Индикаторът за доверието на потребителите също се подобрява през март, информира още финансовият министър. Оценката на домакинствата за текущото им финансово състояние се повишава, както и очакванията им за бъдещата икономическа ситуация. 

В промишленото производство и в оборота също се отчита положително развитие от началото на 2019 г. Последните данни за февруари показват ръст от 6,6% на промишленото производство и 6,9 процента нарастване на оборота на промишлените предприятия спрямо 2018 г., посочи Владислав Горанов.

По-благоприятната динамика се дължи на продажбите от износ, които нарастват с 13,5 на сто. Това е така най-вече заради производството на химически продукти, следвани от производството на електрически съоръжения, добави Горанов. 

Министърът на финансите заяви също, че има растеж и в строителната продукция с 9,2 на сто през февруари. Сградното строителство запазва водещата си роля и нараства с 13,3 на сто, а гражданското строителство също отчита растеж от 3,5 процента.

Има и положителна тенденция на пазара на труда. През февруари регистрираната безработица е достигнала до 6, 2 процента, което е понижение с 0,8 пункта спрямо същия месец на 2018 г., изтъкна министърът.

Кредитът за частния сектор продължава да се развива положително и през текущата година, след постепенно нарастване през 2018 г., като през февруари 2019 г. растежът се ускорява до 8,7 процента на годишна база.

"Нарастването е продиктувано както от растежа за нефинансови предприятия - 6,2 процента повече спрямо 2018 г. , така и на кредита за домакинствата, който расте с 10,7 процента", заяви Владислав Горанов. По думите му се запазва и тенденцията на стабилно увеличение на депозитите в банковата система. 

Благоприятна динамика се наблюдава и по отношение на текущата сметка. Балансът е положителен и показва добра външна устойчивост на икономиката. През януари износът на стоки е нараснал с 8,4 на сто спрямо януари 2018 г. Нарастването на износа се отчита основно към страни от ЕС, но има ръст на износа и към трети страни. Това се отразява и на фискалното изпълнение, като има устойчиво изпълнение на приходите и добри номинални растежи, завърши министърът на финансите.

"Във всяка една сфера икономиката се развива и расте", направи заключение премиерът Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
До 2009 г. бяхме най-зле с корупцията в ЕС заедно с Румъния, Гърция и др. От 2009 г. насам сме неотлъчно с най-силна корупция. Вижте годишните резултати на организацията Международна прозрачност. ХАЙДЕ да наречем нещата с истинските им имена. Има ли някой поне да опонира, че имаме работещи и некорумпирани институции в страната? Изхождайки и от собствен опит. Кого лъжем???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
До marto1992. Определено не сте прав. Сравнението точно с Румъния е правилно. А и долавям, че в няколкото момента, които давате, го правите откъслечно и спорно. Разбира се, всяка страна ще носи особеностите, но бяхме най-близко с Румъния в началото на века Тогава беше минала и ифлацията, дойдоха нашите бомбастични ПЧИ, които от 2007 г. досега (при ГЕРБ) паднаха ЕДИНАДЕСЕТ пъти. Съветвам ви да разгледате международни сравнения и най-вече това на Световния икономически форум. Ако умеете да свързвате нещата, ще видите откъде идва разликата. Те изградиха институции, развиха високо технологично производство, ние сме на последно място по корупция в ЕС от 2009 г. (от както ГЕРБ е на власт), а какво развиваме, сами вижгдате. Готова съм да ви изпратя публикации за сравнението. МОЛЯ ВИ, МИСЛЕТЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
marto1992
преди 5 години
Много зависи къде сте. В момента населението спада с по 50 хиляди на година. Това са 50 хиляди по-малко хляба на ден, 50 хиляди по-малко обувки на година и тн и тн... Отделно тече миграция от селата към големите градове и от големите градове към столицата. В селата ще става все по-зле, докато селянин е обидна дума в България. Малките градове в най-добрия случай боксуват на едно място. В по-големите градове нещата се подобряват - в едни по-бързо (Пловдив, Стара Загора ....), в други по-бавно (Плевен...). София се развива доста динамично и се превръща в един модерен град. Днес в града има споделени електрически автомобили (Spark) - нещо, което за повечето хора е научна фантастика. Заплатата ми скача доста над средните нива, но това не е благодарение на политиците, а защото се развивам постоянно и не се притеснявам да си искам парите/сменям работата. Отделно си направих фирма и хващам по някоя друга поръчка. Живот и здраве до няколко години ще ми рентабилно да работя само за себе си. България и Румъния не е правилно сравнение! Първо те имат 3 пъти по-голям вътрешен пазар, второ те имат собствен добив на нефт и газ, трето в Румъния хиперинфлацията през 90-те е в пъти по-малка и още през 2000г са по-напред от нас. Ако искаме да следваме Румъния, е нужно минималната заплата да скочи с едно 200-300лв днес! Но хората, които пишат тука хем ги сърби, хем ги боли. Искат като в Румъния... ама виж новата минимална заплата убивала бизнеса... Искат по-справедливо преразпределение на доходите и хубави пътища... о не нови данъци и тол такси колко е лоша държавата.... няма угодия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
Това посредствено момченце, завършило дистанционно Свищовското висше корумпирано училище с ректор Паричко Мадамов го навряха направо в управлението (какво други да са в ГЕРБ?) и след Дянков го замени, като си трайка и хората забравят за капацитета му. Борисов говори едни работи за растеж, вади смачкано листче от вътрешния джоб при Слави и вика 20%, Слави вика - 26 милиарда. Смешни! Боко мисли, че номерата му минават да говори за висок растеж (един от най-високите в ЕС), като разчита, че другите са по-прости от него. Той си го заявява. БГ намали темпа си на БВП за 2018 г. до 3.2%, при положение, че В Румъния е :%, в Полша - близо 8%, в Литва - 5.6%, толкова и в Словакия и т.н. ТЕМП 3% НИЩО на практика не носи на страната, но кой да знае.С Румъния тръгнахме заедно с индекс 39% при 100% средно за ЕС. Днес БГ има индекс 49%, Румъния - 63% (шестдесет и три). Стига сме си затваряли очите. Наскоро Борисов след като мълча като пукел на срещата при президента, излезе и започна да хули Нинова и социалистите в Румъния. Свещена слугинско.мутренска простота и наглост!А Горанов дължи да се отблагодарява на прокуратурата за оневиняването за живеене безплатно в апартамент и вила на негов подчинен. В България това не било конфликт на интереси и нередно. А и Горанов, видите ли) се плащал режийните разноски????!! Мили боже.Тъпо. Отново много тъпо. С аромат на повръщано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
ivanrog
преди 5 години
Вчера беше статията за намалената прогноза за ръста на световната икономика, т.е. от износа трябва да очакваме спад или в най-добрия случай минимален ръст. Ситуацията в България не знам на каква база я смятат, че се подобрява, НО:1. Очакваме двоен удар по транспорта - пакета мобилност и ТОЛ, в 1-вия случай затруднения ще има в международния транспорт, във вторият ще са за вътрешния - добавена безработица, ръст на цената на услугата и в крайна сметка поскъпнала продукция, което намалява нейната конкуретноспособност на външен пазар;2. Според министрите, ТОЛ ще доведе до 2% поскъпване на стоките, т.е. добавена инфлация от 2% - намалена покупвателна способност и намелени продажби;3. Съществено е до колко събраните приходи ще влязат наистина в обръщение и най-накрая държавата ще започне ли да изпълнява капиталовата си програма, поради изборната година се надявам да е така, но..4. Поредното увеличени на МРЗ, заедно с "данък некадърност" - смяната на касовите апарати и т.н., води до разходи за бизнеса, които ще иззема средства от техните капиталови разходи, които и без това са ниско ниво;Страната се развива по един или друг начин, има постоянен ръст, но той отдавна не е над този на световната икономика, което ни прави изоставащи, а ние трябва да сме догонващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Това не е спад, а по-скоро пренасочване. Онлайн търговците не се оплакват.Физическите магазини доста надуха цените и сега хората ровят повече в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 5 години
отново предизборни лъжи.... и аз няма да си направя труда да прочета статията след като прочетох заглавието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
потвърждавам , в такива граници е при мен и други колеги . само виж колко са празни паркингите пред големите магазини и складове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Ruddy
преди 5 години
Не съм чел статията,защото снимката буквално ме отблъсква,обаче не мога да не коментирам некадърноста на този ***,който най вероятно е правел бизнес(или приближените до него фирми)само с протекции и си няма грам понятие,че с това притискане на бизнес и граждани с постоянно вдигане на данъци и изисквания си режат вените,които им пренасят кръвчица в *** им тикви,а и не само там.Всичко което се върши от горе на долу е нетрайно,обаче бюрократ толкова надалече не вижда за съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
data
преди 5 години
Не знам от къде го изваждат тоя ръст при положение че повечето колеги споделят между 10-30 % спад спрямо миналата година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още