IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори не сме близо до голяма финансова криза. За какво тогава е целият този шум?

Статистиката не е добра, но това не означава, че нещата са трагични, смята Даниел Мос от Bloomberg

10:37 | 11.04.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За какво е тази врява?

Може би световната икономика все пак не се намира в толкова лоша форма. Новите прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), публикувани във вторник, показват, че растежът все пак не е съвсем отслабнал. Разрастването на икономиката се очаква да бъде през тази година в размер на не чак толкова нищожните 3,3%, посочва анализаторът на Bloomberg Даниел Мос в свой материал.

Това наистина е под предишните прогнози за 3,5%. Така че – да, намаление е. Но не драматично. Тези стойности са далеч от дефиницията на МВФ за рецесия (2,5%) и на километри от свиването, отчетено през 2009 г. Преувеличенията за най-ниския растеж от Голямата рецесия насам са подвеждащи.

Новите данни от МВФ също карат човек да се чуди откъде цялата тази драма – така преобладаваща в новините, идва. Възстановяването на ръста на пазара на труда в САЩ през предходния месец, признаците за частично възстановяване в Китай и смекчените позиции на водещите централни банки – всичко това носи известно успокоение.

Но нека не ставаме прекалено лекомислени. Една евентуална рецесия в – да речем – САЩ е неизбежна рано или късно. Настоящото разширяване на икономиката тази година ще стане най-дългото в историята. На този фон Германия се заиграва с рецесията, а Китай се намира на дългосрочния път на забавения растеж.

На пръв поглед данните от МВФ не казват нищо толкова страшно. Но тяхната посока прави впечатление – това е третият път, в който фондът понижава прогнозите си през последните шест месеца. Но дали статистическите данни на МВФ са така безукорни. Не съвсем (Авторът пише този материал от Индонезия – сцена на една от най-продължителните програми на фонда).

Апокалиптичните гласове от частния сектор обаче заслужават същия контрол. Следващият път, в който видите проучване, което показва възможност за рецесия, си задайте въпроса защо и до колко то се отклонява от консенсуса. Същото се отнася и за някои индивидуални инвеститори. Дейността на МВФ трябва да бъде гледана под лупа, но нека направим същото и с останалите.

Списъкът с рискове, маркирани от фонда в неговата прогноза за световната икономика, може малко да бъде актуализиран. Търговски войни? Да. Brexit? Да. Какво друго има?

Според ръководителката на МВФ Кристин Лагард това е „деликатен момент“ за световната икономика. Централните банки също имат своята роля, която трябва да изиграят в САЩ, Европа и Азия.

Както авторът посочва миналия месец идеята за съкращения на лихвените проценти от Федералния резерв беше само една теория, която обаче все повече се разпростира, макар и по нея да не е постигнат точно консенсус. Ако наистина се стигне до съкращения, то това няма да е защото така искат от Овалния кабинет. Това ще е така заради твърде ниска инфлация или заради надвиснала опасност от такава, като управлението на риска ще изисква Фед да се застрахова.

Напълно възможно е световната икономика да избута и тази година. Данните може да са разнопосочни и да има различия в отделните региони.

Икономиката може и да не е в страхотно състояние, особено в зависимост от това къде се намирате. Това обаче не означава, че нещата са ужасни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 30 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
Дори не сме близо до голяма финансова криза. За какво тогава е целият този шум? ----------------------------------------------------за момент викам, бре дееебба нещо прая грешно с тоя шорт, НО с ваща новина и прогноза ме успокоихте ..... :)) такааам ше чакаме негде Юни/Юли да каете че пак сме у "мечи пазар" кат опущат каруцата надоле .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още