IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна гласуването за бизнес проектите, които ще променят света

Гласувайте и помогнете на българския стартъп LAM’ON да спечели наградата на публиката в Chivas Venture

14:15 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Филип Ублеков, Гергана Станчева и Анжела Иванова ( от ляво на дясно)&nbsp;<em>Снимка:Chivas&nbsp;</em></p>

Д-р Филип Ублеков, Гергана Станчева и Анжела Иванова ( от ляво на дясно) Снимка:Chivas 

Сума от 100 хил. долара ще бъде поверена в ръцете на обществеността, която да гласува за любимия си стартъп от тазгодишното издание на Chivas Venture – глобалният конкурс, който всяка година раздава безвъзмездно 1 милион щатски долара на социални бизнеси, които съчетават печалбата с целта да повлияят положително върху света.

На 9 април 2019 г. Chivas Venture обяви старта на онлайн гласуването, което ще продължи в рамките на три седмици, насърчавайки обществеността да изрази подкрепата си за един от 20-те международни финалисти на Chivas Venture, като гласува на www.chivasventure.com.

Гласовете на публиката ще определят как ще бъдат разделени първите 100 хил. долара финансиране между финалистите. Първите 50 хил. от тях ще бъдат отпуснати на стартъпа, който получи най-много гласове, а всеки от петте подгласници ще получи по 10 хил. долара. Останалите 900 хил. долара ще бъдат разпределени от жури на глобалния финал на Chivas Venture в Амстердам.

Българският стъртъп LAM’ON е един от финалистите, които се опитват да променят света, и точно вашият глас може да даде нужния тласък на бизнеса им.  Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създатели на революционно биоразградимо фолио. То се използва в печатарството като предпазващ слой върху хартиени изделия. За разлика от сегашните решения, LAM’ON се отделя лесно от хартията и дори може да се компостира.

Ламинатът, който сега се използва в огромна част от списанията и в менютата на ресторантите, е направен от пластмаса, базирана на петрол. Проблемът при него е, че трудно и рядко се рециклира, а разграждането му отнема стотици години. Ламинатът, който са създали тримата съдружници от LAM'ON, е изработен от възобновяеми източници, а лепилният слой е специално разработен за нуждите на печата и е нетоксичен. В края на живота си биоразградимото фолио не оставя отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и двата елемента да се рециклират. Ако пък се изгори в инсинератор – от LAM’ON се отделят в пъти по-малко вредни емисии, а дори да се изхвърли в сметище, се разгражда стотици пъти по-бързо.

„Като всеки млад проект, ние имаме нужда от финансиране, за да стартираме същинското производство на LAM’ON. Подкрепата на публиката ще е още едно доказателство, че има нужда от зелени решения в печата“, споделят от LAM’ON.

Chivas си партнира с водещия  европейски технологичен фестивал TNW Conference за втора поредна година, за да бъде домакин на петия  годишен финал на Chivas Venture на 9 май 2019 г.

Един срещу друг ще се изправят 20-те финалисти от цял свят в четвъртфинали и полуфинали, за да получат шанс да спечелят дял от наградния фонд на Chivas Venture. След това те ще бъдат намалени до пет финалисти, всеки от които ще има само пет минути, за да впечатли експертното жури и аудитория от 2000 технологични експерти, инвеститори и предприемачи.

Chivas вярва, че амбицията, щедростта  и успехът вървят заедно и  могат да обогатят живота на другите – вяра, наследена от братята-основатели Джеймс и Джон Чивас, които споделят успеха си с местната общност, докато техният бизнес расте. Два века по-късно, Chivas Venture продължава да защитава тези ценности – досега конкурсът е повлиял положително на над 1 милион души, благодарение на 4 милиона щатски долара, отпуснати на социалните предприемачи по света.

За да научите повече за последните 20 стартъпа и да подкрепите вашият фаворит, посетете www.chivasventure.com. Гласуването приключва на 30 април 2019 г. в полунощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още