IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Lyft се сринаха до ново дъно

Причината са очакваните днес новини за IPO-то на по-големия конкурент Uber

08:32 | 11.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сянката на по-големия конкурент Uber надвисва над&nbsp;Lyft. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сянката на по-големия конкурент Uber надвисва над Lyft. Снимка: Ройтерс

Акциите на наскоро листнатата на борсата американска компания Lyft Inc се обезцениха до ново дъно и затвориха сесията с обезценка от почти 11% на фона на новината, че конкурентът Uber Technologies Inc е близо до подаване на документи за първично публично предлагане, предава Bloomberg.

На деветия ден от търгуването си акциите на Lyft приключиха сесията на най-ниската си цена на затваряне, откакто тя стана публична на 29 март. А цената от 60,12 долара бе с 16,5% под емисионната при IPO-то на Lyft от 72 долара и дори под долния край на началния ценови диапазон от 62 до 68 долара.

Bloomberg съобщи във вторник вечерта, че конкурентът Uber ще се стреми да продаде акции на стойност 10 млрд. долара в рамките на своето IPO и да подаде документи до регулатори още в четвъртък. За сравнение -  Lyft набра 2,3 млрд. долара, когато стана публична компания в края на март. Според Wall Street Journal Uber се стреми към публична оценка от 100 млрд. долара. Пазарната капитализация на Lyft приключи деня на ниво от 17,2 млрд. долара.

„Не е случайно, че в деня, в който се очаква Uber да направи официална заявка, инвеститорите веднага да я сравняват с Lyft и Lyft изглежда по-малко привлекателна", казва пред Ройтерс Мат Москарди, анализатор в MSCI в Бостън.

„Предвид значителните пазарни възможности и интереса на инвеститорите към компаниите за споделeни пътувания Lyft вероятно ще се възползва от това, че е единствената пряка публично търгувана компания на пазара”, каза анализаторът на Susquehanna Шиям Патил преди дебюта на Lyft. „Въпреки това, след като Uber стане публична (очаква се в средата на април), можем да видим изходящи потоци, тъй като инвеститорите се стремят да инвестират в Uber", допълни той.

Първичното публично предлагане на Uber е само последната неприятност за Lyft, която преживя незавидни първи няколко дни като публична компания, като привлече скептицизъм по отношение на растежа на пазарния си дял, разширяването на приходите и прекалено оптимистичната оценка. Делът на късите позиции от акциите в момента е близо 43% от свободния поток, показват данни на компанията за финансови анализи S3 Partners, а през миналата седмица IHS Markit заяви, че това е най-скъпият мечи залог на американския пазар на акции.

„Сянката на документите за IPO на Uber и предстоящото роудшоу за IPO-то са ясен препъникамък за акциите на Lyft, тъй като Wall Street очаква това събитие", заяви анализаторът на Wedbush Даниел Айвс в интервю за Bloomberg. „Lyft се възприема като малкия брат на Uber, а инвеститорите са притеснени, че S-1 (документацията преди всяко IPO, б .ред.) ще разкрие показатели, които поставят Lyft в отрицателна светлина", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още