IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Панчев: Не трябва да влизаме в еврозоната, преди да видим какво ще се случи с нея

През тази година икономическият растеж в България няма да е толкова голям, колкото през миналата и това е очаквано, каза икономистът

10:58 | 11.04.19 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Розово бъдеще за икономиката на България през тази година не предстои и това е очаквано, каза пред БНР Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Той коментира изводите от пролетната прогноза на Министерството на финансите, според която икономиката започва да се забавя.

Икономиката на България ще расте с 3,4% през 2019 г., за 2020 г. от финансовото ведомство очакват икономическият растеж слабо да се забави до 3,3%. Със същия темп ще нарасне икономиката и в периода от 2021 г. до 2022 г.

Експертът се аргументира, като посочи редица външни неблагоприятни фактори.

Италия е в рецесия, Германия има проблеми с експорта, Турция има сериозни проблеми, временно туширани. Когато започваш твърде много да развързваш монетарната кесия, това трудно се спира. Очаквано е икономическият ни растеж да не толкова голям, колкото беше“, посочи Панчев. По думите му тази година той няма да е толкова голям, колкото миналата. 

На фона на тази прогноза вчера министърът на финансите Владислав Горанов отчете повишение на икономическите показатели в страната за март, посочвайки, че причина за това са по-добрите очаквания на фирмите в търговията, строителството и услугите.

На въпрос дали сега е моментът страната да бърза към еврозоната при положение, че до 2022 година икономиката ще расте с около 3%, което е леко забавяне спрямо настоящия темп, експертът каза:

„Със сигурност не. Дори изобщо не трябва да влизаме в еврозоната, преди да видим какво ще се случи с нея. Има консенсус, че еврозоната е система, която е недовършена, има фундаментални проблеми, които не са решени. В нея има страни като Италия, които са на ръба на кризата от 2012 година поне“, посочи Панчев.

Той предупреди, че в пенсионната система има гигантска тиктакаща бомба.

„Дефицитът в тази система е почти половината – тоест, това, което се покрива с всички вноски на сега работещите, покрива само половината от разходите. Тази ситуация няма да се подобрява – имаме сериозна емиграция, застаряващо население. Фундаментът на тази система е проблемен, нямаме нищо спестено, освен втория стълб и Сребърния фонд, който е незначителен“, каза икономистът.

С предизборното харчене на пари от бюджета правителството отлага проблемите, но не ги решава, подчерта Стоян Панчев, коментирайки вчерашното решение на кабинета да отпусне 50 млн. лева за медицинските работници. По думите му тук логиката не е икономическа, а политическа.

„Това е ситуация, в която правителството е очевидно свързано със скандали, които се опитва да потуши, като харчи нашите пари, на данъкоплатците, за да си подобрява относителната позиция на следващия вот", каза икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Защо му давате думата на този случаен човек изобщо? Вижте какви глупости говори, трябвало да озчакаме да видим какво ще стане. Да изчакаме до края на времето и пространството ли ? Аз мога да препоръчам на този човек утре да не си купува храна а да изчака да види какво ще се случи с пазара на храните за неопределено време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
serafima
преди 4 години
За България готвят не чакарлня, а съблекалня.Защо Великобритания, Чехия, Полша, Унгария, Дания, Швеция не влизат в еврозоната !? По-глупави са от нас ??? Някой направи ли си труда да се запознае с аргументите на правителството на Чехия, което има специален експертен съвет. Влизането в еврозоната щяло да стабилизира банковата система - пълни глупости. Фалира в Италия най-старата банка Монтепаски. В Кипър при еврото двете големи банки загубиха 100 млрд.евро , в Португалия фалира най-голямата Ешпириту Санто, Най-големите банки в Италия и Германия са на държавна помощ от години В Испания потъна Банкия и 30 регионални. Страните с евро "дръпвали" - дрън дрън, всички изброени са с над 300% дълг към БВП ипотъват. Италия - 185 млрд. лоши кредити. Чехите казват - няма да спасяваме с чешките спестявания Португалия, Гърция, Италия и Испания. Еврозоната е валутно ТКЗС за ***, които ще плащат сметката без да са пили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Стига толкова песимизъм. Следващите избори ще ги спечели другарката Нинова, тя ще състави правителство заедно с ДПС, двете партии ще се преборят с корупцията и ще вдигнат доходите ни до средноевропейско ниво. Еврозоната ни е в кърпа вързана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
Спящият бик
преди 4 години
Ако вместо да се качиш на влака, стоиш и гледаш дали той ще тръгне, най-вероятно ще ти се наложи да пътуваш с друг влак и то със закъснение! Силно се надявам, че г-н Панчев не се опитва да ни накара да изчакаме международния влак за Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
Hahoto
преди 4 години
2022 ще сме в Еврозоната мога да се обзаложа. Шансът да сме е 80 на 20 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 4 години
викаш и там бият нег.рите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
хамстер
преди 4 години
ее стига бе, те в ЕЗ са само непорочно заченати светци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
За да влезем трябва да ни поканят и приемат, а както спомена и "Khao", с тия крадци и разбойници за управници, няма да стане реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
khao
преди 4 години
споко пънчев, с тия айдуци никой няма да ни пусне там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още