IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни се надява на най-доброто, но се готви за най-лошото

При риск от Brexit без сделка въпросът е в това „какво може да се случи и как системата трябва да се реорганизира“, смята гуверньорът на АЦБ

17:13 | 11.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни максимата „надявай се на най-доброто, готви се за най-лошото“ не е просто сбор от думи.

Според него когато става въпрос за Brexit, ако се предположи вариант за излизане от Европейския съюз без сделка, то тогава ще стане ясно как системата ще се реорганизира, съобщава Bloomberg. Това заяви той в изказване от Вашингтон по повод 75-тата годишнина от споразумението от Бретън-Уудс, което установява правилата на световната икономика след Втората световна война.

Отразявайки промяната в преобладаващото настроение на финансовите пазари в навечерието на глобалната финансова криза, сегашните политики трябва да са насочени към подготовка за най-лошото – начин на мислене, който формира процеса на подготовка на АЦБ за различните сценарии за справяне с Brexit.

Посочвайки риска от развод с ЕС без споразумение, Карни заяви, че въпросът е в това „какво може да се случи и как системата трябва да се реорганизира“.

В същото време гуверньорът даде ясно да се разбере, че „ядрото на финансовата система е готово за Brexit“, в смисъл, че е натрупало капитал и ликвидност.

Според публикувани в сряда данни Великобритания е напът да отчете по-силно от прогнозираното първо тримесечие, независимо от ескалиращата криза с излизането на страната от ЕС. Икономиката ще нарасне с 0,5% през първото тримесечие, ако брутният вътрешен продукт остане без промяна през март. Това е над два пъти повече от темпа през последните три месеца и над очакванията на АЦБ за 0,3%.

Липсата на яснота за бъдещите търговски отношения на Великобритания отслабиха икономическото доверие и натежаха върху бизнес инвестициите, които според очакванията на централната банка ще отслабнат през тази година. В същото време удължаването на периода на несигурност допълнително засилва натиска върху компаниите и домакинствата да изчакат с разходите.

Карни възнамерява да се оттегли от поста си начело на АЦБ в края на януари, след като престоят му бе удължаван два пъти заради Brexit.

В изказването си той заяви, че английската банка се намира в „тясна връзка“ с ЕС и допълни, че очаква пазарите да се коригират в зависимост от изхода на развода, като тези корекции може да са „доста съществени“.

Карни също така заяви, че сегашната ситуация „няма прилика с Lehman що се отнася до степента на подготовка“.

Разликата според гуверньора е в това, че при събитията с банка Lehman Brothers, довели до финансовата криза, всички са вярвали, че нещата ще бъдат наред.

„Взехме си поука от този опит“, заяви банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още