IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Костов: Не се гордея с въвеждането на валутния борд

Демокрацията днес е в упадък, твърди бившият премиер на България

11:41 | 11.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Демокрацията днес е в упадък, в отстъпление. Това коментира в ефира на bTV бившият лидер на СДС и ДСБ Иван Костов. Той добави, че според критериите на Freedom House в сравнение с 2008 г. демокрацията е била консолидирана, а сега е полуконсолидирана - проявила е и проявява много дефекти.

„Ние сме в регрес и е много голям въпросът защо сме в регрес. Защо не запазихме онази позиция и онези оценки", каза още бившият премиер в интервю по повод излизането на книгата му "Свидетелства за прехода". 

„Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от този, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност”, каза още Костов. 

Той признава и друга грешка: „Урокът, голямата грешка – ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература – по друг начин да се обучават младите българи – да стават убедени привърженици на демокрацията”, обясни бившият премиер.

По думите му неспечелената битка е тази за децата и учениците, които днес са напълно безпомощни да осмислят нещата около себе си. "Големият ни дълг е към тях, те не могат така да бъдат пуснати в живота, те няма да бъдат конкурентни европейски граждани."

Иван Костов коментира и масовата приватизация. Според него тя е идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. „Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование”, посочи Костов. Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната „Техноимпекс”.

Относно обвиненията към него, че на безценица са продадени „Кремиковци” и БГА „Балкан”, Костов заяви, че те са имали отрицателна нетна стойност заради големите си дългове. „Когато една фирма има огромни дългове, тя е фалирала и не струва нищо“, напомни той.

На въпроса дали фалита на КТБ може да се сравни с банковия срив през 1997 г. той отговори, че през 1997 г. положението е било много по-тежко. Тогава почти нямаше държава, управляваха силови групировки, допълни Костов. 

Попитан дали и днес са в сила думите на Йордан Соколов от 1992 г. , че в България има мафия, Костов припомни, че тогава много хора са го иронизирали.

Всъщност мафията се роди от контрабандата, която беше спорт на всички европейски страни, добави бившият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Ние пък познаваме лично колегата Костов - той беше политикономист, аз -- статистик и така се случи, че помня политиката му. Аз пък не се гордея с неговото управление, дори ме е срам. Всеки премиер доведе до упадъка на България по малка, но най-много той (за Борисов ще говорим оттук нататък). ЛЪЖЕ ИВАН,каокто твърди, че не лъже (има си хас да каже друго). Това с БГА БАЛКАН беше национално предателство, и нататък вече беше лесно - с Кремиковци, разбойническо-мутренските дружества (РМД), скритата приватизация, когато гонеше зам.-министрите на Ал. Божков от кабинетите при договорките с купувачите и т.н. Той не искаше валутен борд, защото при "кой не скача е червен" предстоеше той да управлява, а с валутен борд е с вързани ръце. Но надделя желанието да управлява. И сега или не вдява (не бих се уусъмнил - той само говори умновато) или се прави, че не разбира, че ако не бяхме във валутен борд, при тази корупция и разсипия НИЩО НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ от България. Показателно е, че КОСТОВ НЯМА приятели, а всичките му приятели от миналото предпочитат да са го забравили. И бяха по-стойностни хора от него. Той умееше да се "прилепва" към по-умните от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Grosss
преди 4 години
Не съм му фен ,но в едно е прав .Валутният борд се превърна в истинсконаказание за страната и за това не се гордее с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още