IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Франциско има нужда от 12,7 млрд. долара за преодоляване на бездомничеството

Още 3,5 млрд. долара са необходими за осигуряването на услуги за нуждаещите се

13:06 | 11.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

12,7 млрд. долара ще са необходими за изкореняването на бездомничеството в региона Бей Ейрия, Сан Франциско, а още няколко милиарда долара на година ще са необходими за финансирането на услуги за нуждаещите се, сочи доклад на Bay Area Council Economic Institute, цитиран от CNBC.

"На практика по всички показатели кризата с бездомниците в Бей Ейрия е сред най-лошите в САЩ“, казва се в доклада на института.

Бездомниците в деветте окръга на Бей Ейрия – от Сонома на север до Санта Клара на юг, са приблизително 28 200 души. Това я поставя на трето място в САЩ след Ню Йорк и Лос Анджелис, сочат данните на проучването. Авторите на доклада изчисляват, че средните разходи за осигуряване на жилище на бездомник в района на Бей Ейрия са 450 хил. долара, но допълват, че жилищните разходи в Сан Франциско надхвърлят 700 хил. долара на човек, ако се вземе предвид и земята.

Въз основа на разходите от 450 хил. долара на жилище в Бей Ейрия докладът посочва, че ще са необходими 12,7 млрд. долара „за прекратяване на бездомничеството при настоящите методи на строителство и осигуряване на услуги“. Авторите посочват още, че осигуряването на услуги за около 25 хил. долара на човек годишно за половината от бездомното население в региона в идните десет години ще изисква още 3,5 млрд. долара.

„Истинският проблем е, че няма достатъчно достъпни жилища“, казва Нан Роман, президент и главен изпълнителен директор на Националния алианс за прекратяване на бездомничеството. „Освен това наемите за скромни апартаменти растат много по-бързо в сравнение с доходите на бедните хора“, допълва той.

Изследване на имотната агенция Zillow Research, публикувано през декември, установи, че когато хората заделят над 32% от приходите си за жилищни разходи, „бездомничеството се увеличава по-бързо“. В райони с главозамайващи наеми като Сан Франциско хората заделят средно 39% от приходите си, а в някои части на Силициевата долина – над 35%.

„Дори достъпните, субсидирани жилища, които съществуват в региона, често са недостъпни за мнозина нуждаещи се, отговарящи на критериите“, отбелязват авторите на доклада. „Затегнатият пазар на жилища под наем също позволява на собствениците да бъдат по-придирчиви при избора на наемателите си, така че дори да притежават (федерален) ваучер, мнозина не могат да открият собственик на жилище, който е готов да им го отдаде под наем на частния пазар“, допълва се в изследването.

Според авторите му Бей Ейрия трябва да направи повече за увеличаването на общото предлагане на жилища за домакинства с крайно ниски доходи и да засили програмите си за предотвратяване на бездомничеството.

„Въпреки нарастващата икономика и ниската безработица бездомничеството в Бей Ейрия се е увеличило със средно 2% на година между 2011 и 2017 г. Ръстът на бездомничеството в момент на разширяване на икономиката се дължи на неспособността на региона да строи жилища с темп, който отговаря на увеличаването на работните места и населението“, отбелязва докладът.

Общо в Калифорния има приблизително 130 хил. бездомници, или 24% от общото бездомно население в страната, сочат данни на американското правителство. На второ място е Ню Йорк с около 92 хил. бездомници, а Флорида е на трето място с малко над 31 хил.

Докладът на Bay Area Council Economic Institute е публикуван в момент, в който губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм е подложен на натиск от редица кметове да увеличи държавното финансиране за програми за бездомници.

Губернаторът от Демократическата партия предложи 500 млн. долара от бюджета на щата за 2019-2020 г. да насърчават местните власти да изграждат подслон за извънредни случаи и да подкрепят осигуряването на покрив на бездомни хора. Той също така иска 25 млн. долара в подкрепа на бездомни хора с физически недостатъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още