IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от началото на 2016 г.

През последното тримесечие на миналата година те са нараснали с 5,5% на годишна основа, сочат данни на Евростат

12:48 | 11.04.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,5% на годишна основа през последното тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-бавният им ръст от първото тримесечие на 2016 г. насам, показват още данните на Евростат. За сравнение, през третото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 6,3%, а през първото и второто тримесечие - със съответно 7,1% и 7,5%, отчита европейската статистическа служба.

България се нарежда на 15-о място сред страните членки на съюза по най-голямо повишение на цените на жилищата. Спрямо третото тримесечие на миналата година цените са нараснали с 0,9%.

Най-силен ръст на цените на жилищата на годишна основа през последното тримесечие на миналата година е регистриран в Словения (+18.2%), Латвия (+11.8%) и Чехия (+9.9%), а само в Италия те са намалели с 0,6%.

В сравнение с предходното тримесечие най-голямо повишение на цените на жилищата е отбелязано в Словения (+6.5%), Латвия (+4.3%) и Малта (+3.8%), а спад е отчетен в Дания (-1.7%), Белгия (-0.5%), Великобритания (-0.4%), Швеция (-0.2%), Италия (-0.2%) и Франция (-0.2%).

Цените на жилищата в еврозоната и в ЕС като цяло са се повишили с по 4,2% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото тримесечие на предходната година.

Спрямо третото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са нараснали с 0,7% в еврозоната и с 0,6% в ЕС, сочат още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 1
nikolovnn
преди 4 години
Тя обратната посока ще дойде, даже вече е налична на места. Това се вижда и усеща от обобщението за първото тримесечие - суер завоелирано се обяснява развитието на пазара, нито дума за броя на сделките (и как иначе, 4-то тримесечие спад в броя на сделките... интересно как ще го представят брокерите и Полина Стойкова с нейния февруарски рекорден месец?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
Скоро, съвсем скоро ще се ускори движението на цените, само че в обратната посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
nikolovnn
преди 4 години
Статистика за броя продажби може ли, с колко минуса са дръпнали? Или по-важното е, че цената расте с ... "кинта и 20" ... примерно, но вече всеки казва: "а не, стига".Незнам, аз само питам, Вие ми кажете, аз съм наблюдател само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
Kikaha2
преди 4 години
има и друг въпрос: Кои цени всъщност са "Пазарните" ??? офертните виртуални, или тези на които реално се сключват сделки от хората с пари .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Основният въпрос в момента на имотния пазар е само един. Кой е по голям балама, купувачите на жилища, гражданите на Република България, или политиците от Народното Събрание???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 1
Инвестиращ
преди 4 години
Да не би намаленият темп на растеж да е поради многото продадени апартаменти на висши държавни и партийни служители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Kikaha2
преди 4 години
(офертните виртуални) цени на парталаментите никога, ама никога не падат по корем! може да растат с 1 стинка на месец, но винаги бележат ръст ! и по този начин продължаваме да преследваме ХонконК и Сингапуре-то.....даже имаме повече паркинзи и гаражи от тях, т.е. сме и по-добре.....аре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Цените в момента не растат, те падат, дори и в големите градове. Това е факт ! Всичко друго е лъжа и манипулация, която цели да не се сринат от раз цените на имотите, което да доведе до тотален срив в икономиката, щот тя на тва се крепеше досега. Самото правителство генерира фалшиви новини, които се разпространяват чрез корумпирани медии и журналисти в тях, които живеят от хонорари за написани поръчкови статии спуснати отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Правилното заглавие е.. "Имотния балон е пред спукване.." Какво ще кажете на всички купувачи на жилища, които бяха заковани с кредити и цени за 1000,1200,1300 и нагоре евро за квадратен метър, стимулирани от розовите приказки на брокерите, платените статии на имотните агенции, и уж изгодните 20,и 30 годишни ипотеки, ДОКАТО правителството на ГЕРБ, пазарува на 600 евра, и със съмнителни заменки и схеми?? Дори единия, този от Антикорупционната комисия се беше изцепил, че не можел да повярва, че гражданите купуват и на самия пазар имало цени от 2000 евро на кавадрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още