IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Чрез интерконектора с Гърция България ще получава газ и от Израел

Газопроводът от Източното Средиземноморие разполага с планиран капацитет от 10 млрд. куб.м природен газ

17:44 | 11.04.19 г. 1
<p>
	Министър-председателят Бойко Борисов. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Министър-председателят Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха проекта за газопровода „Ийст Мед“, който ще доставя газ от Израел за Европа и ще преминава през Кипър, Гърция и Италия, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. 

Борисов подчерта, че основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната и диверсификацията на източниците.

Той посочи, че чрез интерконектора Гърция-България страната ни може да получава доставки от „Ийст Мед“.

Източно-средиземноморският газопровод, известен като „Ийст Мед“, е предложен за изграждане за първи път през 2012 г. поради откритите огромни залежи на природен газ около крайбрежието на Израел и Кипър.

Този газопровод се разглежда като надеждна алтернатива за доставки на природен газ на вече установените газопроводи, по които минава руски и азербайджански газ, смята Никос Цафос от мозъчния тръст Center for Strategic and International Studies.

На 20 декември Кипър, Гърция и Израел се ангажираха публично с подписването на споразумение за изграждане на газопровода, един от най-дългите подводни газопроводи в света.

Очаква се „Ийст Мед“ да бъде с капацитет от 10 млрд. куб.м, като доставките ще са насочени към Европейския съюз през Гърция и Италия, използвайки вече изградената в тези страни инфраструктура.

Чрез този проект ЕС може допълнително да диверсифицира вноса на природен газ, редуцирайки енергийното влияние на Русия.

Прогнозира се този проект да покрие около 10-15% от енергийните нужди на блока за природен газ.

САЩ също подкрепят изграждането на „Ийст Мед“, тъй като виждат съюза между Израел, Гърция и Кипър като опора на демокрацията и стабилността в нестабилния район на Източното Средиземноморие, пише Езра Фрийдман от Global Risk Insights.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 5 години
Чудесно! Сега да се намери инвеститор който да се съгласи да го изгради и да даде на други фирми да транспортират газ по него. Инвеститора ще иска да си върне парите с лихва и печалба. Съответно ще иска да сключи дългосрочни договори с транзитьорите. Те от своя страна ще искат подобни договори с клиентите за постоянни обеми и фиксирани цени. Клиентите ще искат ниски цени и доставки само когато им трябва газ.Дано стане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още