IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX осъществи първи комерсиален старт на най-мощната ракета в света

Falcon Heavy разположи в атмосферата телекомуникационния сателит с висок капацитет Arabsat-6A

13:48 | 12.04.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) на Илон Мъск осъществи втори старт на най-мощната ракета в света в момента Falcon Heavy една година след като при първия тестов старт изведе с нея в космоса спортна кола, съобщи Bloomberg.

Новата и усъвършенствана Falcon Heavy беше изстреляна в четвъртък вечер с комуникационния сателит Arabsat от Кейп Канаверъл. Това е първият комерсиален старт на ракетата.

SpaceX успя да приземи и трите си бустера - два от бустерите на първата степен обратно в Кейп Канаверал, както стана и при първия старт миналата година. Основният бустер бе приземен на платформа в Атлантическия океана. Това е единствената задача, която не беше изпълнена при първата мисия.

 

„Falcon се приземи”, написа Мъск в Twitter.

 

Мисията на SpaceX беше да разположи в атмосферата Arabsat-6A, телекомуникационен сателит с висок капацитет, който ще доставя телевизия, радио, интернет и мобилни комуникации на клиенти от Близкия изток, Африка и Европа.

За товар при тестовия старт миналата година собственикът на SpaceX Илон Мъск използва собствения си спортен автомобил Tesla с манекен зад волана. В момента автомобилът е в орбита около слънцето отвъд Марс.

SpaceX постави рекорд за компанията миналата година с 21 старта за клиенти. Голяма част от акцента през тази година се пада на първия полет с хора на борда: SpaceX и Boeing Co. имат договори с НАСА да превозват американски астронавти до Международната космическа станция като част от програмата на агенцията Commercial Crew.

Вижте още технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 29 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
много силно постижение ... с много добър пи-ар разбира се :))) ... кадрите с кацащите бустери са без коментар + кадрите от космоса на спътника в реално време ... м/у другото има българи работещи в спейс-х ... роскосмос дали събират толкова хора да гледат на живо от космодрума изстрелване на ракета ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още