IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Икономическият ръст на Китай ще се забави до 6,2% през 2019 г.

Въпреки финансовите стимули на Пекин втората по големина икономика в света ще продължи да се забавя и през 2020 г., предупреждават анализатори

10:08 | 12.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст на Китай се очаква да се забави до най-бавния си темп от близо 30 години до 6,2% през 2019 г., тъй като спада при търсенето оказва натиск върху активността въпреки финансовата подкрепа на Пекин, показва проучване на Ройтерс.

Прогнозата на икономистите, анкетирани от Ройтерс, е малко по-песимистична от предишното проучване от януари, което предвиждаше ръстът на китайската икономика да достигне ниво от 6,3%. 

Въпреки че втората по големина икономика в света показва признаци на възстановяване напоследък, анализаторите предупреждават, че е прекалено рано да се каже дали сегашният импулс ще бъде стабилен.

Политиката на финансови стимули, която предприе Пекин, изглежда по-сдържана, отколкото при предишните забавяния, което може да означава по-плавно възстановяване.

Повече от 88-те институции, взели участие в проучването, не очакват икономическият растеж да се ускори над сегашните ниски стойности преди края на годината, тъй като по-свободните парични условия и фискалните стимули отнемат време да проникнат в икономиката и да съживят вътрешното търсене.

„Очакваме икономиката да се забави още през второто тримесечие, тъй като износът вероятно ще остане под натиск, тъй като условията при световното търсене се влошават и пазарът на имоти остава в низходящ цикъл, докато продължаващата слаба консумация при дълготрайните стоки спира ръста при търсенето“, смята Тин Лу, старши икономист за Китай в Nomura.

Прогнозата за икономически ръст за цялата година от 6,2% остава в рамките на целта на Пекин от 6,0-6,5%, но бележи най-слабия темп на растеж, който Китай регистрира от последните 29 години, като отчита допълнително забавяне от 6,6% през 2018 г. и 6,8% през 2017 г.

Икономическият ръст през 2020 г. вероятно ще се охлади допълнително до 6,0%, показва проучването.

Многогодишните регулаторни кампании за ограничаване на кредитните рискове и замърсяването възпрепятстват новите инвестиции, като в същото време търговската война със САЩ, която продължава вече година, оказва негативно влияние върху китайските износители.

Ръстът за първото тримесечие на годината отчита забавяне до 6,3% спрямо година по-рано, подобно на предишното проучване, от 6,4% през последното тримесечие на 2018 г. - най-бавният темп от световната финансова криза насам.

Очаква се Китай да публикува данните за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на годината и за икономическата активност през март на 17 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още