IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола пак тръгнаха нагоре*

Според RBC Capital Market геополитически фактори биха могли да тласнат петрола и на нива над 80 долара за определен период през лятото

10:19 | 12.04.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в петък, подкрепени от свиването на доставките от страна на ОПЕК и американските санкции срещу Иран и Венецуела, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,41% до 63,84 долара за барел за контракти с доставка през май. Повишението при сорта Брент е с 0,32% до 71,09 долара за барел за доставка през юни.

„Брент и WTI ще достигнат средни цени през останалата част от годината от съответно 75 и 67 долара за барел“, коментират от RBC Capital Markets. Според канадската банка геополитически фактори биха могли да тласнат петрола и на нива над 80 долара за определен период през лятото.

Петролните пазари отчетоха ръстове с по над една трета от началото на годината заради ограниченията в доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол, санкциите срещу Иран и Венецуела, както и нарастващия конфликт в Либия.

Производството във Венецуела се влошава, тъй като икономическите санкции допринасят за задълбочаване на икономическата и политическата криза. В същото време се очаква американското правителство да затегне санкциите, засягащи петролния сектор на Иран през май.

„Прекъсването на електричеството спъна допълнително производството във Венецуела, което се е понижило с 290 хил. барела на ден през март до 732 барела на ден. На този фон производството в Иран е стабилно на ниво от 2,7 млн. барела на ден, но страната може да бъде допълнително засегната, ако САЩ ограничат обемите за износ“, заявиха от Jefferies bank.

ОПЕК и нейните съюзници ще се срещнат през юни, за да решат дали да продължат със споразумението за намаляване на продукцията. Aко проблемите с доставките на отделни места продължат, производството може да се повиши от юли, въпреки че Саудитска Арабия е склонна да продължи с ограниченията, твърдят източници.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,32% до 1297,40 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,15% до 97,02 пункта. Доларът поскъпва с 0,13% спрямо йената до 111,81 йени. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,07% до 0,7129 долара.

*Информацията е актуална към 9:19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
s3
преди 5 години
Това е добра новина, че птерола най-после започва да расте. Това ще помогне за постигането на целевите нива на инфлацията. Отделно така човек усеща че идва лято, защото лятно време е нормално горивата да са по-скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още