IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард към Тръмп: Никой не е спечелил търговска война!

Паникьосващият алармизъм не е в стила на ръководителката на МВФ, но този път тя не е дипломатична

12:10 | 12.04.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Нямаше нужда тя да изрича името на президента на САЩ Доналд Тръмп, но все пак всички знаеха към кого са нейните критики. Ролята на правителствата е „да не вреди", предупреди Кристин Лагард, ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), в рамките на тазгодишната пролетна среща във Вашингтон.

„Ключът е да се избегне погрешната политика, особено в търговията", продължи тя.

От десетилетия свободната търговия спомага за „увеличаване на производителността, иновациите, растежа и заетостта, както и за намаляване на разходите за живот, особено за хората с ниски доходи". Без пряко обръщане към американското правителство, все пак Лагард призова за „избягване на самоналожени препятствия, като мита и данъци и други търговски бариери".

Това са необичайно откровени думи за Лагард, която като ръководител на многостранна суперорганизация трябва да бъде конструктивно балансирана. Дори и когато най-големият кредитор на МВФ, САЩ, хронично провокира своите тесни търговски партньори, откакто Тръмп встъпи в длъжност. Пролетната среща на върха на МВФ със Световната банка показа степента, до която Тръмп провокира света чрез наказателни мита и заплахи през последните няколко години на власт, пише в свой анализ германският Handelsblatt.



През миналата година Лагард се изказваше все още по-сдържано. „Всяка спирачка на търговията забавя растежа", предупреди тя, когато Тръмп току-що издаде първите наказателни мита. По това време не бе предвидима и степента на глобалния търговски конфликт.

Но междувременно ситуацията се обостри. По-ранните атаки под формата на мита върху перални машини и соларни модули се превърнаха в постоянен огън на протекционизма. Търговската война на Тръмп навлиза във втората година, а краят е непредвидим. Митата върху вноса от Китай, възлизащи на 250 млрд. долара, остават в сила, както и големите търговски бариери за стоманата и алуминия срещу близки търговски партньори като ЕС, Канада, Мексико и Южна Корея.

Наред с другите неща, Китай и ЕС отговориха с отмъстителни мита и въпреки продължаващите търговски преговори партньорите остават в тревожно състояние. А правителството на Тръмп обмисля вносни мита върху автомобилите, които по-специално ще ударят Германия. Освен това Вашингтон заплашва с нови мита срещу ЕС като наказание за европейските субсидии на конкурента на Boeing - Airbus. Търговският спор с Китай може да бъде решен скоро, поне Вашингтон и Пекин сигнализират за скорошно подписване на споразумение. Въпреки това повечето въпроси относно възможното споразумение са отворени, като например не е ясно доколко ще бъде устойчив и всеобхватен този договор.

Успоредно с това споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА – USMCA), наследник на НАФТА, се сблъсква с все по-сериозна критика в Конгреса. А преговорите за трансатлантическо индустриално митническо споразумение са в застой - във времена, в които Европа се бори със забавянето на растежа. МВФ намали прогнозата си за растежа за еврозоната до 1,3%, което представлява спад от 0,3 пункта спрямо януарската прогноза.

Паникьосващият алармизъм не е в стила на Лагард. Нейната сила е да предоставя ясен анализ, когато политиците се въвлекат в разгорещени вербални битки. И все пак през тази година стана по-ясно от всякога, че опасенията на президента на МВФ се увеличават, а не намаляват. Перспективите в повечето развити икономики са по-слаби, като за това допринасят и по-високите мита от САЩ и ответните мерки, които затрудняват търговските потоци и обезпокояват инвеститорите.

„Никой няма да спечели една търговска война“, каза Лагард в началото на пролетната среща. „Затова трябва да работим заедно, за да намалим търговските бариери и да модернизираме световната търговска система. Така че всички ние да спечелим“.

За трета поредна година МВФ понижи прогнозата си за световния растеж. Главният икономист Гита Гопинат говори за „деликатен момент“. Въпреки че световният икономически растеж ще се възстанови през втората половина на тази година, МВФ подчертава, че това е възможно само ако не се добавят нови разрушителни фактори.

Лагард разбира своята роля като на конструктивен посредник, който като критичен и независим орган осигурява компетентни данни и точна картина на развитието на световната икономика, за да могат да се правят разумни политики въз основа на тях. Именно този принцип на рационализма срещу яростта предизвика Лагард във Вашингтон. Но може ли всъщност Тръмп да бъде победен с разум? Реалността на неговата икономическа и търговска политика предполага обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
обърках човека , Пешо ... туй беше за един *** от Софето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
ми ходи си на село бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
national power
преди 4 години
*** Тръмпето не знае това и пробва.Резултата за страната му ще е катастрофален.Господ затрива всеки взел се насериозно за Истината пътят и животът.Ей тия изключителните ще свършат като кирта..ци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още