IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България за ЕС скочи с 2,2% през февруари

При търговията с трети страни също има раздвижване, показват данни на НСИ

17:19 | 12.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През януари износът на България за ЕС се е увеличил с 2,2% спрямо същия месец на миналата година, достигайки 3,164 млрд. лв. Това показват данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 66,4% от износа за държавите членки на общността.

Най-много стоки са изнесени от секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (117,4%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (36,5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (45%), показват още данните на НСИ.

Вносът на България от ЕС през януари 2019 г. намалява със 7,4% спрямо същия месец на предходната година и достига 2,99 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

На годишна база през януари има най-голямо увеличение в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (48,1%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ - 62,8%.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през януари 2019 г. е положително и е на стойност 174 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и е в размер на 356,9 млн. лева.

nsi1 nsi1

При търговията на България с трети страни също има раздвижване. През периода януари - февруари 2019 г. износът на стоки нараства с 15% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 2,8 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, САЩ, Сърбия, Египет и Руската федерация, които формират 51,3% от износа за трети страни.

През февруари 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 23% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,48 млрд. лв.

За първите 2 месеца от годината най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (85,8%) и „Храни и живи животни“ (65,3%). Спад се наблюдава само в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (5%).

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - февруари 2019 г. се увеличава с 12,3% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 3,9 млрд. лв., показват още данните на НСИ. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

За първите 2 месеца от годината от България общо (за ЕС и трети страни) са изнесени стоки на стойност 9,2 млрд. лв., което е с 10,9% повече в сравнение със същия период на предходната година.

През февруари 2019 г. общият износ на стоки възлиза на 4,64 млрд. лв. и се увеличава с 18,9% спрямо същия месец на предходната година.

nsi2 nsi2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още