IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново тримесечие - нов рекорд за JPMorgan

По-добрата от очакваното печалба на банката разсейва страховете за икономиката, но инвеститорите се притесняват, че лихвените маржове са достигнали пик

16:33 | 12.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската инвестиционна банка JPMorgan Chase тича от рекорд към рекорд. Най-голямата американска банка отчете по-добра от очакваното печалба за първото тримесечие, намалявайки опасенията, че забавянето на икономическия растеж може да окаже влияние върху резултатите на финансовата институция, съобщава Ройтерс.

Най-голямата американска банка по активи показва, че бизнесът й остава силен през първите три месеца на 2019 г. благодарение на силния растеж на икономиката на САЩ, умерената инфлация и силното потребителско и бизнес доверие.

Потребителските кредити, отпуснати от банката, са се увеличили с 4% спрямо същия период на предходната година. Общите приходи на JPMorgan са нараснали с 4% до 29,85 млрд. долара - рекордно равнище за банката. За сравнение, анализаторите очакваха приходи от 28,44 млрд. долара. 

Нетната печалба е нараснала до рекордните 9,18 млрд. долара или до 2,65 долара на акция през тримесечието, приключило на 31 март. Година по-рано беше отчетена печалба от 8,71 млрд. долара или по 2,37 долара на акция. Това е ръст от 5 на сто и е най-високата стойност в историята на кредитора. Анализаторите очакваха печалбата да достигне 2,35 долара на акция. Нетният лихвен доход отчита ръст от 8% до 14,6 млрд. долара.

Нетният лихвен марж на банката, ключов показател за рентажилността, се повиши с едва 0,02 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие. Това е по-бавен темп на ускорение в сравнение с предходните две тримесечия.Инвеститорите са загрижени, че нетните лихвени маржове на банките може да са достигнали най-високите си стойности на фона на сигнала от страна на Федералния резерв, че е малко вероятно през тази година да бъдат повишени краткосрочните лихвени проценти, а спредът между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти се е свил.

В отчета на JPMorgan се вижда и друг предупредителен знак. В сегмента за търговско кредитиране има провизии на стойност 90 млн. долара, заделени през първото тримесечие, главно поради понижаването на кредитоспособността на т. нар. „избрани“ търговски и индустриални кредитополучатели.

В предварителната търговия на Wall Street акциите на JPMorgan поскъпнаха с 2,3%.

Резултатите на JPMorgan и на останалите банки се следят внимателно от инвеститорите за сигнали за здравето на американската икономика и финансовата система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още